Our website uses  cookies for statistical purposes.

  • Str. Dr Nanu Muscel nr 8, sector 5, Bucuresti 
  • clients(at)romanian-accountants.com
  • 004 0724 205 501
Our Articles

Contabilitatea in partida dubla

Contabilitatea in partida dubla

Evidenta contabila a unei societati comerciale se poate tine in doua feluri: in partida simpla sau dubla. Principalele diferente intre contabilitatea in partida simpla si cea in partida dubla sunt numarul si structura registrelor folosite la inregistrarea datelor contabile si tehnica de inregistrare a acestora. Contabilitatea in partida dubla se realizeaza conform normelor stabilite in OMFP (Ordinul Ministerului Finantelor Publice) nr. 1802/2014 privind reglementarile contabile aplicabile societatilor comerciale. Companiile care folosesc contabilitatea in partida dubla au obligatia de a completa Registrul jurnal si Registrul inventar.

Pentru informatii suplimentare despre cea mai buna metoda de a tine evidenta contabila, ii puteti contacta pe contabilii nostri din Bucuresti.

Care este obiectul contabilitatii in partida dubla?

Obiectul contabilitatii in partida dubla este reprezentat de resursele economice controlate de o societate comerciala care sunt definite ca “totalitatea elementelor, imprejurarilor si premiselor utilizate in producerea si obtinerea de bunuri economice”, conform Fundatiei Comitetului pentru Standarde Internationale de Contabilitate. Astfel, contabilitatea in partida dubla studiaza:

  • –        dubla reprezentare a resurselor economice,
  • –        dubla inregistrare a tranzactiilor care aduc schimbari in volumul si structura resurselor economice ale intreprinderii.

Dubla reprezentare are doua componente principale: activele economice si pasivele economice. Bilantul contabil ilustreaza aceste active si pasive, prin conventie in partea stanga activele (prezentate sistematizat) iar in partea dreapta pasivele. Cele doua tabele prezinta totalul activelor imobilizate si totalul datoriilor astfel incat sa poata reflecta intr-un anume moment resursele economice ale unei companii. Pentru a putea avea acces si la structura veniturilor si cheltuielilor, nu numai la totalul lor, in contabilitatea in partida dubla se utilizeaza si contul de profit si pierderi, ce ofera o reprezentare mai dinamica a situatiei financiare. Firma noastra de contabilitate din Bucuresti va poate oferi mai multe detalii.

Dubla inregistrare se realizeaza prin sistemul de conturi, folosit pentru a separa cresterea unui element economic de scaderile sale intr-un anumit interval de timp. Pentru a putea efectua acest lucru, se deschide un cont pentru fiecare element de resurse economice ale companiei, cont ce va fi denumit in continuare cont de activ. Se procedeaza la fel si pentru pasive, ce vor fi incluse in contul de pasiv. Sistemul de conturi este completat de alte doua, anume contul de cheltuieli si contul de venituri (aceste conturi sunt deschise pentru fiecare element de cheltuieli si de venit). Astfel, inregistrarea se efectueaza folosind un sistem din patru conturi:

1. contul de activ

2. contul de pasiv

3. contul de cheltuieli

4. contul de veniruri

Mecanismul de functionare se bazeaza pe corespondenta conturilor, astfel: fiecare operatie economica elementara ce afecteaza componentele resurselor economice (active si pasive) si/sau componentele rezultatului exercitului activitatilor companiei (cheltuieli si venituri) se va inregistra in mod obligatoriu in doua conturi, cu aceeasi suma. In momentul in care dubla inregistrare este efectuata corect, exista un echilibru, astfel: activele economice + cheltuielile + pasive economice + venituri.

Numarul de conturi care se pot utiliza pentru a inregistra o tranzactie nu este unul limitat, insa este obligatoriu sa existe minim doua conturi, unul pentru debit iar altul pentru credit. Este esential ca sumele de debit sa coincida cu cele de credit. In cazul in care acest lucru nu apare, tranzactia se considera una dezechilibrata si va fi nevoie de corectarea ei. Echipa noastra de contabili din Bucuresti utilizeaza programe de contabilitate tocmai pentru a preintampina aceste dezechilibre intrucat programele speciale nu permit in cele mai multe cazuri inregistrarea unor astfel de tranzactii.

Cum se efectueaza dubla reprezentare si dubla inregistrare in contabilitate?

Contabilitatea in partida dubla consta in dubla reprezentare si in dubla inregistrareDubla reprezentare are doua componente:

  • –          dubla reprezentare a resurselor economice controlate de societatea comerciala, si anume activele si pasivele,
  • –          rezultatul economico-financiar intr-un anumit interval de timp.

Dubla inregistrare in contabilitatea in partida dubla  consta in:

  • –          inregistrarea simultana a unei operatiuni economice in doua conturi,
  • –          crearea unei legaturi logice intre cele doua conturi utilizate in dubla inregistrare, operatiune denumita corespondenta conturilor,
  • –          reprezentarea practic-curenta a dublei inregistrari cu ajutorul egalitatii valorice, denumita formula contabila.

Firma noastra de contabilitate din Bucuresti va poate oferi mai multe detalii despre contabilitatea in partida dubla.

Cum se poate face trecerea la contabilitatea in partida dubla?

Atunci cand un operator economic alege sa treaca de la contabilitatea in partida simpla la cea in partida dubla, este nevoie sa efectueze un numar de inregistrari. Acestea sunt:

– se inregistreaza soldurile conturilor pentru active in creditul contului 445, sume datorate actionarilor sau asociatilor;

– se inregistreaza soldurile conturilor pentru datorii in debitul contului 445, sume datorate actionarilor sau asociatilor.

Dupa aceasta operatiune, diferenta dintre active si datorii se va observa in soldul creditor atunci cand valoarea activelor o depaseste pe cea a datoriilor si in soldul debitor cand valoarea activelor este mai mica decat valoarea datoriilor.

Contabilii nostri din Bucuresti va pot ajuta sa faceti aceasta trecere. Conform reglamentarilor in vigoare, un operator economic poate alege sa faca aceasta schimbare fara a avea obligatia de a notifica ANAF. Schimbarea tipului de contabilitate nu afecteaza modul de calcul al impozitului pe venit, astfel firmele pot alege sa opereze oricand aceasta schimbare. 

Asadar, cum puteti stabili care este tipul de contabilitate care se potriveste cel mai bine pentru compania dumneavoastra? In cele mai multe cazuri, firmele mici opteaza pentru contabilitatea in partida simpla. Cu toate acestea, desi metoda efectiva pentru contabilitatea in partida simpla poate parea mai putin complicata, avantajul principal al contabilitatii in partida dubla este acela ca ofera o imagine mult mai complexa a situatiei financiare la un moment ales si poate fi utila si pentru acele intreprinderi mici sau mijlocii care au nevoie de informatii clare in cazul in care au efectuat imprumuturi. Mai mult decat atat, contabilitatea in partida dubla poate oferi o imagine mult mai credibila asupra situatiei financiare in cazul in care compania are sau doreste sa gaseasca investitori. In practica, multe programe de contabilitate se folosesc de dubla partida. 

Alegerea uneia dintre cele doua metode de contabilitate ramane la latitudinea antreprenorilor. Asa cum am mentionat mai sus, schimbarea se poate face fara o notificare prealabila iar echipa noastra de contabili din Bucuresti va poate ajuta cu mai multe detalii si sfaturi in functie de profilul companiei.

Puteti contacta firma noastra de contabilitate din Bucuresti pentru detalii despre realizarea contabilitatii in partida dubla.