tpg-group(at)romanian-accountants.com

  • [Ro]
  • [En]
  • [Fr]
  • [Es]

Contabilitatea pentru restaurante

Contabilitatea pentru restaurante

Updated on Monday 18th April 2016

Rate this article

based on 0 reviews


Contabilitatea-pentru-restaurante

Legea contabilitatii nr. 82/1991 stabileste ca toate unitatile comerciale, inclusiv restaurantele, au obligatia de a organiza si de a tine contabilitatea proprie adaptata la activitatile intreprinse. Contabilitatea restaurantelor si barurilor este reglementata si de prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005.

Organizarea gestiunii unui restaurant

Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005 prevede ca gestiunea barurilor si a restaurantelor sa poata fi tinuta in doua moduri:

  • -          prin evidentierea produselor preparate in restaurant sau bar,
  • -          prin achizitia de materii prime si alte materiale.

Inregistrarile contabile care se fac in cazul tinerii evidentei contabile prin achizitie de materii prime ar trebui sa contina urmatoarele:

  • -          cumpararea de materii prime prin inregistrarea notelor de receptie,
  • -          consumul materiilor prime,
  • -          cheltuielile cu materiile prime, care presupun obtinerea produselor alimentare sau a bauturilor,
  • -          inregistrarea veniturilor din vanzarea produselor finite,
  • -          descarcarea gestiunilor bazate pe centralizatoarele de iesiri.

La final se calculeaza adaosul comercial aferent produselor ramase in gestiune.

Avand in vedere ca multe restaurante folosesc programe informatice pentru a tine evidenta contabila, una dintre metodele de gestiune este organizarea nomenclatorului de articole pe diferite clase: de materii prime, produse obtinute prin preparare, produse oferite in forma initiala, bauturi si tutun.

Tipuri de documente in contabilitatea restaurantelor

Documentele de evidenta contabila sunt actele care contin toate datele si informatiile despre circuitul capitalului unui restaurant sau bar. Acestea sunt impartite in:

  • -          documente cu regim special: avizul de insotire a marfii, factura si chitanta,
  • -          documentele fara regim special: nota de receptie, bonul de consum, fisa de magazie, monetarul, nota de plata si declaratia de inventar.

Documentele de evidenta contabila sunt alese in functie de operatiile economice realizate si de tipul unitatii comerciale - restaurant sau bar.

Pentru servicii  de contabilitate personalizate puteti contacta firma noastra de contabilitate din Bucuresti.

 

 

Comments

There are no comments

Comments & Requests


Please note that client queries should NOT be posted here but sent through our Contact page.

.