Our website uses  cookies for statistical purposes.

  • Str. Dr Nanu Muscel nr 8, sector 5, Bucuresti 
  • clients(at)romanian-accountants.com
  • 004 0724 205 501
Our Articles

Contabilitatea stocurilor

Contabilitatea stocurilor

Stocurile sunt active circulante detinute in vederea vanzarii, aflate in proces de productie spre a fi vandute sau sub forma de materie prima sau material ce urmeaza a fi date spre productie sau pentru prestari de servicii.

Stocurile pot intra in folosinta prin achizitie, productie, aport sau chiar donatie. Din punct de vedere financiar, stocurile sunt tratate ca alocari ciclice deoarece se gasesc in evidentele unei firme pentru perioade scurte de timp. Stocurile sunt caracterizate prin succesivitate in diferite faze in procesul de productie si apoi comercializare, sunt utilizate in mai multe cicluri in perioada de gestiune si sunt destinate consumului, vanzarii in stare bruta sau vanzarii dupa prelucrare.

Contabilii nostri din Bucuresti va pot da detalii despre gestiunea stocurilor.

Clasificarea stocurilor

Stocurile pot fi clasificate in:

  • materii prime folosite direct la fabricarea produselor si care se regasesc in produsul finit;
  • materiale consumabile ce ajuta la procesul de fabricatie;
  • materiale de natura obiectelor de inventar ce cuprind bunuri de valoare mare ce nu au o durata de viata mai mare de un an si sunt reprezentate de echipamente, de exemplu;
  • produse care pot fi semifabricate, produse finite si reziduale;
  • animale si pasari;
  • marfuri;
  • ambalaje;
  • productie in curs de executie.

In functie de apartenenta de patrimoniu, stocurile pot fi in proprietatea companiei sau in gestiunea companiei.

Evaluarea stocurilor

Evaluarea stocurilor in functie de aflarea lor in patrimoniul unei intreprinderi se face la intrarea in patrimoniu, la inventariere, la bilant si la iesirea din patrimoniu. La intrarea in patrimoniu se evalueaza costul de achizitie al stocurilor, costurile de productie si valoarea de utilitate.

La inventariere se evalueaza valoarea de utilitate sau de inventar a stocurilor. Valoarea de inventar se stabilieste in functie de utilitatea bunului sau pretul pietei si se au in vedere stocurile destinate vanzarii, semifabricatele, materiile prime si cele consumabile. Evaluarea prin bilant contabil se face prin evaluarea valoarilor de intrare si de inventar. Astfel evaluarea si inregistrarea stocurilor se face la valoarea de intrare, stabilita la nivelul costului de achizitie sau de productie.

La iesirea din gestiune, stocurile se vor evalua, inregistra in contabilitatea firmei si se vor scadea din gestiune la valoarea de intrare. Valoarea de intrare poate fi stabilita prin mai multe metode din punct de vedere contabil:

  • metoda costului mediu ponderat,
  • metoda primul intrat-primul iesit (FIFO),
  • metoda ultimul intrat-primul iesit (LIFO).

Alte metode de evidenta a stocurilor

In contabilitate mai exista si metode de evidenta sintetica a stocurilor, printre acestea numarandu-se metoda inventarului permanent si metoda inventarului intermitentMetoda de evidenta analitica a stocurilor se poate face prin evaluarea cantitativ-valorica, operativ-contabila sau global-valorica.

Cei interesati de audit in Bucuresti au la indemana ajutor de specialitate oferit de expertii nostri in domeniul contabil. Un audit financiara implica verificare si raportare financiare, in acord cu legislatia curenta. Astfel, detinatorii de companii isi pot face o idee concreta despre pozitia financiara a firmei, iar acolo unde este necesar, se vor implementa o serie de masuri menite sa elimine eventualele riscuri financiare. Contactati-ne pentru o oferta personalizata.

Contabilitatea stocurilor reprezinta un proces complex si de aceea, pentru informatii complete, puteti contacta firma noastra de contabilitate din Bucuresti.