tpg-group(at)romanian-accountants.com

  • [Ro]
  • [En]
  • [Fr]
  • [Es]

Taxa pe dividende

Impozitul pe dividende

Updated on Thursday 14th July 2016

Rate this article

based on 0 reviews


Taxa-pe-dividendeBeneficiile rezultate din activitatea economica realizata de o societate comerciala se impart intre actionarii sau asociatii companiei sub forma de dividende. In Romania, dividendele sunt supuse taxarii in functie de beneficiar si de conditiile prin care actiunile sau partile sociale sunt detinute in companie.

Cine plateste impozitul pe dividende in Romania?

Impozitul pe dividende in Romania se aplica in cazul societatilor ce distribuie dividende:

  • -          unei persoane juridice romane,
  • -          unei persoane juridice straine,
  • -          unei persoane fizice romane,
  • -          unei persoane fizice straine.

Dividendele platite de catre o societate juridica romana catre o societate din afara tarii sunt supuse regulilor tratatelor pentru evitarea dublei impuneri. Pentru a putea beneficia de aceste prevederi, societatea juridica straina trebuie sa faca dovada certificatului de rezidenta fiscala eliberat de autoritatea competenta din tara straina de domiciliu.

Modificari aduse impozitarii dividendelor in Romania

Modificarile aduse impozitului pe dividende, conform Ordonantei de Urgenta nr. 102/2013, se refera la dividendele unei persoane juridice din Romania sau ale unei persoane juridice straine cu sediu permanent in Romaina incasate de la o filiala inregistrata intr-un stat membru al Uniunii Europene, respectiv dividendele distribuite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane. Noile modificari nu se aplica persoanelor juridice romane ce distribuie dividende altor persoane juridice romane ce detin cel putin 10% din titlurile de participare.

Contabilii nostri din Bucuresti va pot da informatii referitoare la toate modificarile aduse impozitului pe dividende si cum se aplica impozitul pe profit in Romania.

Care este cota de impozit pe dividende in Romania?

Conform noilor prevederi ale Codului Fiscal, impozitul pe dividende a scazut de la 16% la 5% incepand cu acest an. Dividendul brut distribuit sau platit catre o persoana juridica romana se declara si plateste pana la data de 25 ale lunii urmatoare. In cazul in care plata nu a fost efectuata pana la sfarsitul anului, impozitul aferent pe dividende va fi platit pana la 25 ianuarie a urmatorului an. Aceleasi prevederi se aplica si dividendelor platite fondurilor de pensii facultative sau private si fondurilor de investitii.

Incepand cu anul 2017, veniturile realizate din dividende vor fi considerate venituri de investitii. Valoarea impozitului pe dividende datorat de catre o persoana juridica din Romania este virat in totalitate catre bugetul de stat.

Scutiri de la plata impozitului pe dividende in Romania

Dividendele reinvestite incepand cu anul 2009, dividendele investite in capitalul social al altei companii romanesti cu scopul crearii unor noi locuri de munca sau pentru dezvoltarea activitatii companiilor sunt scutite de la impozitul pe dividende conform articolului II din OUG 200/2008.

O contributie de asigurari sociale de santate se aplica si in cazul veniturilor din dividende. Valoarea se stabileste de catre organul fiscal competent, dupa aplicarea cotei de contributii de asigurari sociale de sanatate de 5,5%. Pentru anul 2016, contribuabilii nu datoreaza contributii de asigurari sociale de sanatate daca realizeaza concomitent venituri din salarii, pensii, activitati independente, asocierea cu o persoana juridica sau unele tipuri de indemnizatii.

Puteti contacta firma noastra de contabilitate din Bucuresti pentru detalii despre inregistrarea in scopuri de TVA si modalitatile de calcul a impozitului pe dividende.

 

Comments

There are no comments

Comments & Requests


Please note that client queries should NOT be posted here but sent through our Contact page.

.