Our website uses  cookies for statistical purposes.

  • Str. Dr Nanu Muscel nr 8, sector 5, Bucuresti 
  • clients(at)romanian-accountants.com
  • 004 0724 205 501
Our Articles

Impozitul pe salarii

Impozitul pe salarii

Orice persoana fizica sau juridica trebuie sa plateasca impozit pe venit, conform Legii nr. 57/2003. Venitul poate proveni din salariu sau dintr-o activitate economica intreprinsa de o companie in Romania. Cota unica de impozitare in Romania este de 16%. Impozitul pe salariu si contributiile pentru asigurarile sociale se opresc lunar salariatului, iar anajatorului i se retin doar contributiile sociale pentru angajati. Mai multe detailii va poate oferi firma noastra de contabilitate din Bucuresti.

Cum se calculeaza impozitul pe salariu?

Impozitul pe salariu in Romaina se calculeaza prin aplicarea cotei unice de 16% asupra bazei de calcul. Astfel, se afla venitul net prin deducerea contributiilor obligatorii lunare din venitul brut, a cotizatiilor sindicale lunare si a contributiilor la fondul de pensii facultative ce nu pot depasi 400 de euro pe an.

Pentru detalii referitoare la impozitarea salariilor, puteti contacta firma noastra decontabilitate din Bucuresti.

Cotele contributiilor sociale

Cotele contributiilor sociale, dar si alte impozite se stabilesc anual la intocmirea Legii bugetului asigurarilor sociale de stat si Legii bugetului de stat. Pentru contributia de asigurari sociale (CAS) se opresc:

  •        31,3% pentru conditiile de munca, dintre care 10,5% i se retin salariatului si 20,8% angajatorului;
  •        36,3% pentru conditii deosebite de munca, dintre care 10,5% se retin din salariul angajatului si 30,8% angajatorului,
  •        41,3% pentru conditii speciale de munca, dintre care 10,5% se retin din salariul angajatului si 25,8% angajatorului.

Pentru contributia la asigurari sociale de sanatate (CASS) se retin urmatoarele:

  •       5,5% pentru contributia angajatului,
  •       5,2% pentru contributia angajatorului,
  •      0,85% pentru contributia pentru concedii si alte indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.     

Contributia la bugetul asigurarilor de somaj este formata din:

  •      0,5% retinuta din salariul angajatului,
  •      0,5% retinuta angajatorului.

Alti 0,15-0,85% vor fi retinuti pentru contributia de asigurare pentru accidente si boli profesionale. Aceste contributii se vor retine angajatorului in functie de clasa de risc. Angajatorul trebuie sa mai plateasca 0,25% pentru contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.

Alte contributii si impozite pe salariu

Angajatii au dreptul de a redirectiona 2% din impozitul pe venitul anual pentru sustinerea anumitor organizatii non-profit, unitati de cult sau pentru acordarea de burse private. Daca angajatii au drepturi salariale acordate in natura, acestea vor fi impozitate doar in luna sau lunile in care au fost primite. La fel vor fi impozitate si tichetele de masa, cadou, tichetele de cresa sau tichetele cadou.

Daca aveti nevoie de servicii de audit in Bucuresti, puteti colabora cu echipa noastra de experti. Exista o serie de proceduri importante in verificarea completa a pozitiei financiare ale unei firme, iar un auditor va poate explica in detaliu. Rapoartele financiare intocmite la finalul verificarilor vor fi prezentate managerilor si actionarilor de companie, urmand ca apoi sa se implementeze diverse masuri de imbunatatire a aspectelor financiare, daca este cazul.

Contabilii nostri din Bucuresti va stau la dispozitie pentru informatii referitoare la taxele si impozitele aplicate in Romania.