tpg-group(at)romanian-accountants.com

 • [Ro]
 • [En]
 • [Fr]
 • [Es]

Impozitul pe venit pentru persoane fizice

Impozitul pe venit pentru persoane fizice

Updated on Monday 18th April 2016

Rate this article

based on 2 reviews


Impozitu-pe-venitImpozitul pe venit se aplica oricarei persoane fizice rezidente in Romania pe veniturile obtinute din orice sursa, precum si persoanelor straine ce desfasoara activitati economice in Romania. Acestora din urma li se impoziteaza doar veniturile obtinute in Romania. Cota de impozitare in Romania este de 16%.

Care sunt categoriile de venituri impozabile ale persoanelor fizice?

Veniturile impozabile sunt reprezentate atat de venituri in bani, cat si de echivalentul in bani al veniturilor in natura. Impozitarea se aplica urmatoarelor venituri realizate de persoane fizice:

 • -     cele obtinute din activitati independente precum cele comerciale, profesii liberale si proprietate intelectuala,
 • -        veniturile salariale,
 • -     din cedarea folosintei unui bun,
 • -      investitii,
 • -   o anumita suma din pensie ce depaseste pragul minim impus de Ministerul Finantelor,
 • -        activitati agricole,
 • -        jocuri de noroc,
 • -        din alte surse.

Impozitarea activitatilor agricole

Persoanele fizice ce desfasoara activitati ce intra in sfera agricola sunt obligate ca in 30 de zile de la incepere sa depuna o declaratie de inregistrare. Impozitul pe veniturile din activitati agricole se poate impune pe baza normei de venit prin depunerea unei declaratii privind venitul estimat sau se poate impune in sistem real pe baza datelor contabile.

Impozitarea profesiilor liberale

In categoria profesiilor liberale intra activitatile intreprinse de oameni de stiinta, medici, avocati, notari publici, contabili, traducatori, sportivi, executor judecatoresti, auditori financiari si alte persoane ce desfasoara profesii reglementate in mod independent. Aceste persoane trebuie sa depuna Declaratia de inregistrare (Formularul 070) la organele fiscale competente de pe raza domiciliui in maximum 30 de zile de la inceprea activitatii. Acestia trebuie sa mai depuna si o declaratie cu privire la venitul estimat (Formularul 220).

Alte impozite aplicate persoanelor fizice

In categoria de impozitare a cedarii folosintei unui bun intra veniturile provenite din arendarea unui teren agricol si locuintele sau spatiile date spre inchiriere. Premiile acordate oamenilor de stiinta sau sportivilor, cat si veniturile obtinute din jocuri de noroc sunt impozitate cu 16%. Salariile si alte venituri obtinute in strainatate sunt considerate alte surse de venit si vor fi impozitate cu 16%. In aceeasi categorie intra si titlurile de valoare, vanzarile de locuinte (in anumite conditii) si tranzactiile cu valuta.

Puteti contacta firma noastra de contabilitate din Bucuresti pentru detalii referitoare la toate categoriile de venituri impozabile in Romania.

 

Comments

There are no comments

Comments & Requests


Please note that client queries should NOT be posted here but sent through our Contact page.

.