Our website uses  cookies for statistical purposes.

  • Str. Dr Nanu Muscel nr 8, sector 5, Bucuresti 
  • clients(at)romanian-accountants.com
  • 004 0724 205 501
Our Articles

Inregistrare in scopuri de TVA la nivel national

Inregistrare in scopuri de TVA la nivel national

Modificarile dese ale Codului Fiscal aduc dupa sine si schimbari in ceea ce priveste obligativitatea de inregistrare TVA pentru companiile din Romania si/sau posibilitatea de a realiza aceasta inregistrare in mod optional.

Contabilii nostri din Bucuresti va prezinta situatiile in care firmele cu o anumita cifra de afaceri sunt nevoite sa opereze aceasta inregistrare dar si cazurile in care companiile pot opta sa se inregistreze in scopuri TVA. Noua procedura de inregistrare in scopuri de TVA va poate fi explicata de expertii nostri contabili.

 Pe scurt despre TVA  
  Servicii de inregistrare pentru TVA Da

Valoarea standard

19%

Valori reduse ale TVA 

5% si 9%
Cine trebuie sa se inregistreze pentru plata TVA

Companii cu activitati economice in Romania

Perioada de inregistrare

Aprox. 45 de zile 
TVA pentru tranzactii imobiliare

5% pentru proprietati care nu depasesc 140.000 euro, incepand cu 2022

Exceptii la aplicarea TVA

Pana la pragul de 65.000 euro

Perioada de depunere

1 luna

Suport pentru decont de TVA Da
Rambursare de TVA Da
Agent fiscal local Da

Inregistrare in scopuri de TVA pentru operatorii economici

Inregistrarea TVA este obligatorie pentru companiile care depasesc plafonul de 300.000 RON cifra de afaceri anuala. Lista de mai jos contine cele mai importante documente necesare pentru a efectua inregistrarea TVA in aceasta situatie:

  • Declaratie de mentiuni: formular-tip pentru persoane juridice ce trebuie depuns in doua exemplare originale.
  • Declaratie pe proprie raspundere: a administratorilor societatii din care sa reiasa ca nu au comis infractiuni – in cazul in care nu sunt inregistrati fiscal in Romania, depusa in original.
  • Certificat constatator: emis de Registrul Comertului, valabil la data la care se face depunerea pentru inregistrarea TVA; este nevoie si de acelasi Certificat care a fost emis la inregistrarea societatii.
  • Documentele de indentitate ale administratorilor societatii: copii ale documentelor de indentitate, viza si scopul sederii (daca este cazul), sau certificatul de inregistrare in cazul in care administatorul este o alta societate; 
  • Balanta de verificare: documente contabile care sa ateste faptul ca a fost depasit plafonul de 300.000 de lei si in anul fiscal precedent (daca este cazul).

In cazul in care cererea se face de catre o parte terta, va fi nevoie si de imputernicirea in original. Contabilii nostri din Bucuresti va pot oferi mai multe informatii cu privire la aceste documente necesare.

In cazul in care aveti nevoie de alte servicii din sfera legala, va recomandam sa luati legatura cu partenerii nostri – cabinetul de avocatura Darie&Manea.

Inregistrare in scopuri de TVA prin optiune – Ce trebuie sa stiti

In cazul in care sunteti interesati de inregistrare in scopuri de TVA prin optiune, trebuie sa stiti ca operatorul fiscal poate face acest lucru, chiar daca nu depaseste plafonul mentionat. La fel ca in cazul anterior, va fi nevoie de o declaratie de mentiuni, o cerere de inregistrare, declaratiile pe proprie raspundere ale administratorilor. In plus, administratorii sunt nevoiti in acest caz sa ofere declaratii pe proprie raspundere suplimentare, din care sa reiasa ca nu au mai detinut aceeasi functie in ultimii 5 ani fiscali in cazul unei societati care a intrat in insolventa sau faliment. Contabilii nostri va pot da informatii suplimentare despre aceasta declaratie pe proprie raspundere care contine mai multe puncte de interes decat in cazul inregistrarii obisnuite.

Aveti nevoie de audit in Bucuresti? Va recomandam serviciile oferite de firma noastra pentru a putea beneficia de procedurile corecte si complete in acest sens. Cu ajutorul unui auditor cu experienta, detinatorii de companii vor sti situatia financiara a firmei. Se vor intocmi diverse rapoarte financiare care vor fi prezentate managerilor companiei si actionarilor. Pe de alta parte, un asemenea audit poate detecta riscurile financiare in companie.

Solicitarea de inregistrare in scopuri de TVA

Societatile comerciale care vor sa realizeze operatiuni economice pe teritoriul Romaniei trebuie sa aiba in vedere inregistrarea in scopuri de TVA, mai ales daca acestea au in plan depasirea plafonului de scutire de 300.000 de lei, ca cifra de afaceri. Exista insa si inregistrare in scopuri de TVA prin optiune pentru companiile din Romania, si mai exact inregistrarea in sistemul normal de taxare.

Pe langa documentele mai sus mentionate, se vor pregati si formularele 098 (este cererea de inregistrare in scopuri de TVA), 010, 020, 070 si/sau 700, dupa caz. Ceea ce este important de mentionat este faptul ca trebuie completata sectiunea “Taxa pe valoare adaugata” din rubrica “Date privind vectorul fiscal”. Iata mai jos ce presupune verificarea companiilor de catre ANAF, care vor sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania:

  • Documentele depuse vor fi verificate pentru autentificarea informatiilor prezentate.
  • Entitatea impozabila este verificata pentru incadrarea in plafonul de scutire de TVA sau depasirea acestuia.
  • In cazul persoanelor impozabile declarate inactive din punct de vedere fiscal, se va emite decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA.
  • ANAF este institutia care emite “Certificatul de inregistrare in scopuri de TVA”, nu inainte de inregistrarea in Registrul persoanelor impozabile.
  • Noua procedura de inregistrare in scopuri de TVA este mentionata de Ordinul nr.239 din 17 februarie 2021.

Va amintim ca echipa noastra de contabili in Bucuresti va sta la dispozitie cu ajutor de specialitate daca doriti sa aflati mai multe despre inregistrarea in scopuri de TVA in Romania.

Ce inseamna notificarea pentru aplicarea sistemului de TVA la incasare

Formularul 097 oferit de ANAF este necesar pentru aplicarea sau incetarea aplicarii sistemului de TVA la incasare. Iata ce prespune acest lucru, potrivit Legii 227/2015, articolul 282 din Codul  Fiscal al Romaniei:

  • A fost majorat plafonul pentru aplicarea sistemului TVA la incasare, incepand cu martie 2021, de la 2.250.000 lei la 4.500.000 lei.
  • Se poate aplica pentru acest sistem pana la sfarsitul anului, daca s-a optat pentru acest lucru.
  • In cazul in care in anul respectiv se depaseste plafonul de 4.500.000 lei, sistemul de taxare de TVA este aplicabil pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei cu plafon depasit.
  • Acest sistem de aplicare de TVA la incasare este valabil pentru  persoanele impozabile cu activitati economice pe teritoriul Romaniei si intra in vigoare la data inregistrarii in acest scop.

Este important de mentionat ca persoanele impozabile care doresc sa renunte la sistemul de aplicare de TVA la incasare pot face acest lucru oricand doresc, mai ales daca nu au depasit plafonul mai sus mentionat. Tot ANAF este institutia care va avea obligatia sa faca verificarile de rigoare pentru ca incetarea aplicarii sistemului de TVA sa se desfasoare in conditii legale.

Decontul TVA si formularul 300

Decontul de taxa pe valoare adaugata se face cu ajutorul formularului 300, insa, cu imbunatatirile aduse in 2021 si publicate in Monitorul Oficial. O noutate in acest sens este faptul ca entitatile impozabile in Romania nu mai sunt obligate sa prezinte acest document fizic la unitatile financiare de  care apartin pentru ca exista posibilitatea depunerii in format electronic. Un alt aspect important de mentionat despre formularul 300 este faptul ca randul 40 se foloseste pentru mentionarea sumei ce reprezinta diferenta de TVA de plata, stabilita doar de organele fiscale, nu si de cele de inspectie fiscala cum se proceda pana de curand.

Asadar, daca doriti sa aflati mai multe informatii despre inregistrarea in scopuri de TVA si deconturile aferente, va rugam sa apelati la contabilii nostri din Bucuresti.

Inregistrarea in scopuri de TVA pentru companiile straine

Firmele straine cu activitati in Romania trebuie sa respecte legislatiia financiara in vigoare, cu precadere Codul Fiscal din Romania. Inregistrarea in scopuri de TVA se va face inainte de a oferi bunuri si servicii contracost, pe piata din Romania. Mai mult decat atat, daca se presupune ca cifra de afaceri va depasi plafonul de 300.000 de lei, atunci este obligatorie inregistrarea in scopuri de TVA. Asadar, companiile straine care au activitati taxabile in Romania trebuie sa fie inregistrate pentru plata TVA-ului. Mai multe despre certificatul de inregistrare in scopuri de TVA puteti afla de la contabilii nostri. 

Va invitam sa ne contactati pentru mai multe informatii despre inregistrarea in scopuri de TVA precum si pentru detalii privind conditiile ce se aplica operatorilor economici din UE.