tpg-group(at)romanian-accountants.com

  • [Ro]
  • [En]
  • [Fr]
  • [Es]

Inregistrarea contabila a platilor prin POS

Inregistrarea contabila a platilor prin POS

Updated on Monday 18th April 2016

Rate this article

based on 1 reviews


Inregistrarea-contabila-a-platilor-prin-posAgentii economici ale caror activitati includ vanzarea de bunuri sau servicii pot accepta ca instrument de plata cardul bancar. Cardurile bancare reprezinta in ziua de azi cel mai folosit instrument de plata utilizat in Uniunea Europeana. Firmele din Romania care utilizeaza plata prin card ca instrument de incasare au un profit cu 15-20% mai mare decat firmele ce accepta ca metoda de plata doar numerarul.

Ce este cardul si cum se efectueaza plata cu cardul?

Cardul reprezinta un instrument de plata electronica si un suport de informatie securizat si personalizat ce permite detinatorului sa utilizeze banii depusi intr-un cont pentru a efectua operatiuni precum retrageri de numerar, plata unor bunuri si servicii achizitionate de la comercianti care accepta plata prin terminalele POS (Electronic Funds Transfer Point of Sale) sau pot realiza transferuri de bani. Plata cu cardul se poate efectua prin terminale POS care sunt dispozitive electronice ce permit preluarea, prelucrarea si transmiterea de date privind plata efectuata cu cardul.

Contabilii nostri din Bucuresti va pot da detalii despre inregistrarea in contabilitate a platilor efectuate cu cardul.

Inregistrarea in contabilitate a operatiunilor efectuate cu cardul

Inregistrarea platilor efectuate cu cardul in evidentele contabile ale unei firme se face in baza Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 3055/2009. Documentele justificative acceptate la inregistrarea in contabilitate sunt: factura fiscala, bonul fiscal, extrasul de cont pentru contul atasat cardului si bonul emis de un vanzator sau de bancomat.

Bonurile emise de vanzatori sau de bancomate pot atesta plata cu cardul, respectiv retragerea de numerar. Cardurile pot fi de debit, de credit, atasate unui cont bancar. Orice plata cu cardul reprezinta oprirea sumei achitate din contul bancar aferent. Evidentierea operatiunilor efectuate printr-un cont bancar se face prin contul intermediar 5125 - sume in curs de decontare. Platile efectuate cu cardul vor aparea in contul 542.

Inregistrarea in contabilitate a bunurilor sau serviicilor achizitionate si platite prin card, pe baza unui bon fiscal, se poate face prin:

  • -        solicitarea facturii aferente si a bonului fiscal pentru bunul sau serviciul achitat furnizorului,
  • -        justificarea cheltuielilor prin documente care demonstreaza intrarea in evidentele contabile a bunurilor sau serviciilor achizitionate sau prin alte documente precum decontul de cheltuieli  cu anexarea bonului fiscal. Pe baza bonului fiscal si a chitantei emise de POS in cazul platii cu cardul, se utilizeaza decontul de cheltuieli cod 14-5-5.

Puteti contacta firma noastra de contabilitate din Bucuresti pentru prevederile Codului fiscal cu privire la platile efectuate cu cardul.

 

Comments

There are no comments

Comments & Requests


Please note that client queries should NOT be posted here but sent through our Contact page.

.