Our website uses  cookies for statistical purposes.

  • Str. Dr Nanu Muscel nr 8, sector 5, Bucuresti 
  • clients(at)romanian-accountants.com
  • 004 0724 205 501
Our Articles

Noul Cod al Insolventei

Noul Cod al Insolventei

Noul Cod al Insolventei a intrat in vigoare la sfarsitul lunii iunie 2014. Noile prevederi ale Codului Insolventei se refera la planul de reorganizare al unei societati care se va aplica si companiilor care au acumulat datorii de peste 40.000 de lei.

Pentru ajutor in cazul reorganizarii companiei in caz de insolventa puteti cere ajutorul contabililor nostri din Bucuresti.

Cui se aplica noul Cod al Insolventei?

Noul Cod al Insolventei se aplica firmelor, institutiilor financiare, firmelor de asigurare si reasigurare, grupurilor de firme si regiilor autonome. Legea nu se aplica profesiilor liberale, unitatilor de invatamant preuniversitar si universitar  si altor societati implicate in cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica.

Codul Insolventei reuneste intr-un act normativ legislatia referitoare la insolventa pentru toti operatorii economici, legislatia speciala care se aplica institutiilor financiare si legislatia ce se aplica grupurilor. Codul contine si prevederi in ceea ce priveste insolventa transfrontaliera.

Planul de reorganizare dupa prevederile noului Cod al Insolventei

Noul Cod al Insolventei prevede ca planul de reorganizare al unei companii sa cuprinda categoriile de creante care nu sunt defavorizate, detalii despre tratamentul categoriilor de creante defavorizate, daca si in ce masura debitorii, membrii grupului sau asociatii din orice tip de companie vor fi descarcati de raspundere si despagubirile ce vor fi oferite creditorilor in comparatie cu valoarea estimativa care ar putea fi primita in caz de faliment.  

Planul de reorganizare trebuie sa cuprinda si modalitatea de achitare a restantelor. Valoarea estimativa se va calcula in baza unui raport de evaluare, intocmit de un evaluator desemnat.

Noul Cod al Insolventei prevede si modificarea planului de reorganizare, care poate fi prelungit oricand pe parcursul procesului de reorganizare, fara depasirea unei perioade totale maxime a derularii planului de patru ani. Modificarea planului de reorganizare trebuie confirmata de judecatorul sindic.

Expertii nostri contabili din Bucuresti va pot oferi consultanta financiara pe parcursul reorganizarii companiei in caz de insolventa.

Ce alte schimbari prevede noul Cod al Insolventei?

Pe langa schimbarile mentionate mai sus, noul Cod al Insolventei prevede ca valoarea-prag pentru debitor sa fie aceeasi cu cea pentru creditor, si anume 40.000 de lei, ca planul de reorganizare al unei entitati sa fie de trei ani, iar ultima prevedere se refera la aprobarea planului de reorganizare de catre creditori doar daca cel putin 30% din totalul creditorilor accepta planul.

Puteti contacta firma noastra de contabilitate din Bucuresti pentru informatii complete despre prevederile noului Cod al Insolventei.