Our website uses  cookies for statistical purposes.

  • Str. Dr Nanu Muscel nr 8, sector 5, Bucuresti 
  • clients(at)romanian-accountants.com
  • 004 0724 205 501
Our Articles

Tratate de evitare a dublei impuneri

Tratate de evitare a dublei impuneri

Dubla impunere apare atunci cand o persoana care obtine un venit impozabil este impozitata in doua state diferite. Romania este unul dintre statele care, pentru a evita efectele dublei impuneri, a semnat tratate bilaterale sau multilaterale cu diferite tari.  Conventiile de evitare a dublei impuneri pot fi definite si ca solutii pentru clarificarea, standardizarea si confirmarea situatiei financiare a contribuabililor care desfasoara activitati comerciale in alte tari prin aplicarea unei solutii unice si asemanatoare de dubla taxare.

Firma noastra de contabilitate din Bucuresti va poate da informatii referitoare la continutul conventiilor de evitare a dublei impuneri cu tarile cu care Romania a semnat astfel de acorduri.

Cum se aplica conventiile de evitare a dublei impuneri in Romania?

Tratatele pe care Romania le-a semnat contin descrierea scopului conventiei, definesc termenii utilizati in tratat, stabilesc regulile conform carora se aplica impozitele pe veniturile si castigurile de capital si cum va fi evitata dubla impozitareConventiile de evitare a dublei impozitari contin si alte dispozitii speciale referitoare la schimbul de informatii, nediscriminare si proceduri amiabile.

Veniturile la care se refera regulile de impunere sunt clasificate in venituri si castiguri de capital, care vor fi impozitate fara limitare in statul sursa, si venituri si castiguri de capital care nu vor impozitate in statul de rezidenta al contribuabilului. Aceste impozite includ veniturile din proprietati imobiliare, veniturile artistilor si ale sportivilor si veniturile unei personae fizice rezidente intr-un stat pentru activitatea desfasurata in alt stat.

Statul-sursa are dreptul de a impozita venituri precum dividendele, dobanzile sau comisioanele, in timp ce statul de rezidenta trebuie sa acorde o reducere acestui impozit. Statul de rezidenta poate impozita venituri din activitatea de transport international si castiguri de capital, in timp ce statul-sursa nu le va impozita.

Cu ce tari are Romania tratate de evitare a dublei impuneri?

In prezent, Romania are incheiate 82 de tratate pentru evitarea dublei impuneriPrimul tratat de acest fel a fost incheiat cu Germania in 1972, iar ultimul cu Arabia Saudita. Romania a renegociat pana in acest moment opt dintre tratatele de evitare a dublei impuneri cu tari precum Austria, Belgia, Canada, Finlanda si Olanda.

Romania a semnat conventii de evitare a dublei impuneri si cu alte state cum sunt: Malta, Australia, Canada, China, Emiratele Arabe Unite, India, Statele Unite ale Americii, Rusia, Spania si Portugalia.

Pentru detalii despre toate tarile cu care Romania a semnat tratate de evitare a dublei impuneri, ii puteti contacta pe contabilii nostri din Bucuresti.