tpg-group(at)romanian-accountants.com

 • [Ro]
 • [En]
 • [Fr]
 • [Es]

Monografia contabila

Monografia contabila

Updated on Monday 18th April 2016

Rate this article

based on 0 reviews


Monografia-contabilaPrin monografie se intelege studiul amplu al unui subiect. Monografia contabila are ca obiect de studiu contabilitatea. Din punct de vedere juridic, contabilitatea este un studiu efectuat asupra unui patrimoniu cu privire la drepturile si obligatiile financiare pe care le au persoanele juridice sau fizice in raport cu obiectele, ce pot fi bunuri sau valori, corespunzatoare. Din punct de vedere economic, conceptul de „contabilitate” este reprezentat de circuitul capitalului privit din punct de vedere al destinatiei, caz in care poate fi capital fix sau capital circulant, si din punct de vedere al dobandirii capitalului, ce poate fi propriu sau strain.

Definitia contabilitatii

Contabilitatea este o ramura a stiintelor sociale ce asigura inregistrarea dupa o anumita metoda si intr-o anumita ordine a tuturor operatiunilor cu privire la miscarile de valori, bunuri si obligatii si a modificarilor produse in urma activitatii economice desfasurate de o companie. Scopul contabilitatii este acela de a stabili situatia economica si juridica a unei firme prin controlarea permanenta. Contabilitatea se efectueaza prin conturi, bilanturi contabile, balante de verificare sau jurnale.

Contabilii nostri din Bucuresti va pot explica in detaliu cum se face o monografie contabila.

Obiectul contabilitatii

Obiectul contabilitatii patrimoniului este reprezentat de reflectarea sub forma pecuniara a bunurilor mobile si imobile, a disponibilitatilor financiare precum titlurile de valoare, drepturile si obligatiile companiilor, precum si a persoanelor fizice, si a modificarilor aparute in urma operatiunilor efectuate asupra patrimoniului, operatiuni din care fac parte cheltuielile, veniturile si rezultatele operatiunilor. Obiectul contabilitatii este definit de Legea Contabilitatii nr. 82/1991.

Contabilitatea este strans legata de drept, deoarece reflecta relatiile dintre agentii economici si stat, alti agenti economici, salariati si persoane fizice, avand la baza legislatia in vigoare. De asemenea, expertizele contabile pot fi folosite in actiunile judecatoresti.

Contabilitatea se bazeaza si pe statistica deoarece furnizeaza date pentru indicatori statistici si pentru ca in contabilitate se folosesc procedee statistice pentru intocmirea rapoartelor contabile.

Contabilitatea relationeaza si cu matematica deoarece operatiunile se fac prin procedee de calcul matematic. Nu in ultimul rand, contabilitatea are legatura cu managementul deoarece gestiunea ofera informatiile necesare in luarea deciziilor cu privire la organizarea si functionarea unei companii.

Documentele utilizate la intocmirea contabilitatii

Documentele contabile trebuie sa contina urmatoarele elemente:

 1. denumirea acestora,
 2. denumirea si sediul agentului economic ce intocmeste documentul,
 3. numarul si data intocmirii,
 4. mentionarea partilor ce contribuie la intocmirea documentului,
 5. continutul operatiunii patrimoniale,
 6. date valorice si cantitative ale operatiunii,
 7. numele si prenumele persoanei ce a intocmit documentul,
 8. alte elemente folositoare pentru a completa operatiunea.

Registrele de contabilitate sunt documentele obligatorii in care agentii economici trebuie sa inregistreze periodic, cronologic si sistematic operatiunile economice. Registrele economice obligatorii pot fi registrul-jurnal, registrul-inventar sau cartea mare. Registrele contabile se pastreaza in arhiva societatilor pe perioade de 10 ani.

Pentru informatii detaliate despre monografia contabila puteti contacta firma noastra de contabilitate din Bucuresti.

 

Comments

There are no comments

Comments & Requests


Please note that client queries should NOT be posted here but sent through our Contact page.

.