Solicita oferta

Cere sa fii contactat

Evaluare gratuita

Impozitarea PFA

Impozitarea PFA

Updated on Monday 18th April 2016

Rate this article

based on 1 reviews


Taxarea-PFAInregistarea ca persoana fizica autorizata (PFA) ofera anumite avantaje celor care doresc sa aiba propria afacere. Procedura de inregistrare este relativ simpla si nu presupune cheltuieli mari, iar cheltuielile de administrare sunt mai mici decat in cazul unei companii. PFA trebuie sa depuna un numar mic de declaratii fiscale si exista anumite impozite pe care trebuie sa le plateasca, precum si contributii optionale.

Pe langa impozitul pe venit de 16%, mai sunt de achitat contributiile pentru asigurari sociale si asiguararea de sanatate. Dintre contributiile optionale, le amintim pe cele pentru somaj, accidente de munca si boli profesionale si cele pentru concedii si indemnizatii.

Contributia platita de PFA pentru asigurarile sociale 

Contributia pentru fondul de pensii este de 31,3% in cazul PFA in Romania. Aceste contributii se achita din venitul declarat ce nu poate fi sub 778 lei in momentul de fata. Venitul declarat tebuie sa reprezinte minimum 35% din castigul salarial mediu brut. Declararea veniturilor se realizeaza prin depunerea formularului 600 la autoritatile competente din localitatea de domiciliu a persoanei fizice autorizate. Contributia se plateste trimestrial, in patru rate egale.

PFA ce realizeaza venituri sub cota de 35% din castigul salarial mediu brut, care platesc contributiile la sistemul public de pensii din venituri salariale sau somaj sau achita contributiile catre sisteme profesionale de pensii sunt scutite de plata  CAS.

Contributia datorata pentru asigurarea de sanatate

PFA sunt obligate sa achite o contributie la sanatate de 5,5%. Aceasta se poate calcula in sistem real sau pe baza normei de venit. CASS (contributia pentru asigurarile sociale de sanatate) in sistem real pentru PFA-uri se calculeaza din venitul anual fara alte contributii sociale. CASS pe baza normei de venit se aplica la valoarea anuala a normei raportate la cele 12 luni ale anului. PFA trebuie sa achite CASS anticipat, in cursul anului, cu regularizarea sumelor. Plata se efectueaza prin depunerea formularului 220 de venit estimat sau a formularului 200 de venit realizat.

Contabilii nostri din Bucuresti va pot da informatii referitoare la inregistrarea unui PFA si calculul contributiilor.

Contributiile optionale

Asigurarile de somaj sunt optionale pentru PFA in cazul in care persoanele doresc sa beneficieze de indemnizatie de somaj. Pentru a plati aceste contributii, o persoana fizica autorizata trebuie sa incheie un contract de asigurare pentru somaj cu agentia de ocupare a fortei de munca din localitatea de domiciliu. Contributia lunara va fi de 0,5% din venitul asigurat.

Contributia pentru concedii si indemnizatii poate fi achitata optional, insa devine obligatorie in cazul PFA ce vor indemnizatii pentru concedii medicale. Contributia pentru concedii si indemnizatii este de 0,85% din veniturile PFA. Declaratiile pentru plata acestei contributii se depun la casa de asigurari de sanatate din localitatea de domiciliu a persoanei fizice autorizate.

Puteti contacta firma noastra de contabilitate din Bucuresti pentru detalii despre serviciile contabile furnizate si cum se achita impozitul pe profit in Romania.