Solicita oferta

Cere sa fii contactat

Evaluare gratuita

Inregistrare in scopuri de TVA la nivel national

Inregistrare in scopuri de TVA la nivel national

Updated on Friday 25th June 2021

Rate this article

based on 2 reviews


Inregistrare-in-Scopuri-de-TVA-la-nivel-national

Modificarile dese ale Codului Fiscal aduc dupa sine si schimbari in ceea ce priveste obligativitatea de inregistrare TVA pentru companiile din Romania si/sau posibilitatea de a realiza aceasta inregistrare in mod optional.
 
Contabilii nostri din Bucuresti va prezinta situatiile in care firmele cu o anumita cifra de afaceri sunt nevoite sa opereze aceasta inregistrare dar si cazurile in care companiile pot opta sa se inregistreze in scopuri TVA.
 

Inregistrarea TVA obligatorie

 
Inregistrarea TVA este obligatorie pentru companiile care depasesc plafonul de 300.000 RON cifra de afaceri anuala. Lista de mai jos contine cele mai importante documente necesare pentru a efectua inregistrarea TVA in aceasta situatie:
 
  • Declaratie de mentiuni: formular-tip pentru persoane juridice ce trebuie depuns in doua exemplare originale.
  • Declaratie pe proprie raspundere: a adminsitartorilor societatii din care sa reiasa ca nu au comis infractiuni – in cazul in care nu sunt inregistrati fiscal in Romania, depusa in original.
  • Certificat constatator: emis de Registrul Comertului, valabil la data la care se face depunerea pentru inregistrarea TVA; este nevoie si de acelasi Certificat care a fost emis la inregistrarea societatii.
  • Documentele de indentificare ale administratorilor societatii: copii ale documentelor de indentitate, viza si scopul sederii (daca este cazul), sau certificatul de inregistrare in cazul in care administatorul este o alta societate; 
  • Balanta de verificare: documente contabile care sa ateste faptul ca a fost depasit plafonul de 300.000 de lei si in anul fiscal precedent (daca este cazul).
 
In cazul in care cererea se face de catre o parte terta, va fi nevoie si de imputernicirea in original. Contabilii nostri din Bucuresti va pot oferi mai multe informatii cu privire la aceste documente necesare.
In cazul in care aveti nevoie de alte servicii din sfera legala, va recomandam sa luati legatura cu partenerii nostri - cabinetul de avocatura Darie&Manea.
 

Inregistrarea TVA optionala

 
A doua situatie in care se opereaza inregistrarea TVA este cea optionala, atunci cand operatorul fiscal doreste aceste lucru desi nu depaseste plafonul mentionat.
 
La fel ca in cazul anterior, va fi nevoie de o delclaratie de mentiuni, o cerere de inregistrare, declaratiile pe proprie raspundere ale administartorilor. In plus, administratorii sunt nevoiti in acest caz sa ofere declaratii pe proprie raspundere suplimentare, din care sa reiasa ca nu au mai detinut aceeasi functie in ultimii 5 ani fiscali in cazul unei societati care a intrat in insolventa sau faliment. Contabilii nostri va pot da informatii suplimentare despre aceasta declaratie pe proprie raspundere care contine mai multe puncte de interes decat in cazul inregistrarii obisnuite.
 
Va invitam sa ne contactati pentru mai multe informatii despre inregistrarea fiscala in Romania precum si pentru detalii privind conditiile ce se aplica operatorilor economici din UE.