Solicita oferta

Cere sa fii contactat

Evaluare gratuita

Realizarea unui audit - Consultanta si ajutor de specialitate

Realizarea unui audit

Updated on Thursday 24th November 2022

Rate this article

based on 3 reviews


Realizarea-unui-auditAuditul este o activitate independenta si obiectiva cu scopul de a evalua si obtine informatii in vederea aprecierii gradului lor de conformitate cu anumite criterii prestabilite, informatii ce vor fi ulterior comunicate partilor interesate. Auditul financiar reprezinta o analiza a performantelor financiare bazata pe situatia redata de conturile si de bilanturile contabile ale unei societati comerciale. Echipa noastra de contabili specializati in Bucuresti va poate oferi toate detaliile cu privire la realizarea unui audit.
 

Caracteristicile generale ale unui audit

 
Auditul este realizat de un specialist autorizat de o organizatie profesionala. In Romania, normele generale de audit sunt create de Camera Auditorilor Financiari si reprezinta reperul oricarei activitati de audit. Auditorul va analiza situatia economica a unei companii, firme sau autoritati si o va reflecta raportat la piata, realizarile si rezultatele asteptarilor actionarilor sau asociatilor. Toate datele vor fi consemnate intr-un raport intocmit de auditor. Prin urmare, auditul este o masurare a performantelor raportate la anumite standarde sau norme de calitate.
 
Un audit trebuie sa contina informatii strict referitoare la examinarea profesionala si evaluarea acestei examinari. Auditorul trebuie sa fie independent, iar evaluarea acestuia trebuie sa fie obiectiva si sa fie realizata doar pe baza unor norme clar stabilite, cuprinse intr-un standard ce va fi perceput ca un criteriu de calitateAuditul poate fi statutar sau financiar. Puteti intra in legatura cu firma noastra de contabilitate din Bucuresti pentru realizarea de audituri financiare.
 

Standardele contabile ale auditului in Romania

 
Realizarea unui audit se raporteaza la anumite norme contabile si norme de audit. Normele contabile sunt reglementate de autoritati din domeniul contabilitatii care, de obicei, fac parte din sfera de interes public si sunt autonome. Normele contabile internationale sunt stabilite de Fundatia Comitetului pentru Standarde Internationale de Contabilitate (IASCF) si cuprind:
 
 1.      standardele internationale de raportare fianciara,
 2.      standardele internationale de contabilitate,
 3.      standardele de interpretare.
 
Standardele de audit se refera la normele emise de o autoritate profesionala pentru a evalua munca unui auditor. Printre aceste standarde, amintim standardele internationale de audit si practicile internationale de audit. Normele de audit se refera la normele profesionale de lucru, de raportare si de comportament. Va invitam sa urmariti un scurt video despre realizarea unui audit in Romania:
 
 

Etapele realizarii unui audit financiar

 
Fazele realizarii unui audit pot fi definite in mai multe moduri, insa toate au la baza aceleasi mecanisme. Etapele realizarii unui audit financiar sunt urmatoarele:
 
 •      planificarea si definirea modului de auditare care cuprinde obtinerea unor informatii referitoare la obligatiile clientului, analiza preliminara a situatiei, fixarea unui prag de semnificatie si estimarea riscului de audit, intelegerea controlului intern si intocmirea unui plan si a unui program de audit;
 •      a doua etapa consta in efectuarea testelor mecanismelor de control si ale operatiunilor;
 •      a treia etapa este reprezentata de efectuarea procedurilor analitice si a testarii elementelor cheie si a soldurilor;
 •      a patra etapa este finalizarea auditului si crearea unui raport de audit ce presupune verificarea datoriilor, a evenimentelor ulterioare, culegerea probelor finale, evaluarea rezultatelor, realizarea si comunicarea rezultatelor raportului de audit.
 

Cum se planifica auditul financiar

 
Auditul financiar consta in planificare, executie, raportare si verificare, potrivit normelor in vigoare. Este important de stiut ca primii trei pasi sunt executati de auditori publici externi, desemnati sa efectueze auditul financiar, urmand ca ultima etapa sa intre in atentia Curtii de Conturi. Iata mai jos informatii despre planificarea auditului financiar:
 
 1. Definitivarea obiectelor se face cu ajutorul planificarii audtului financiar.
 2. Intelegerea activitatii entitatii in cauza, dar si evaluarea corecta a sistemului de control intern sunt importante pentru planificare.
 3. Se identifica si se evalueaza riscurile in companie.
 4. Se determina categoriile de operatiuni economice, subiect al audierii financiare.
 5. Se stabilesc metodele de selectare din cadrul categoriilor de operatiuni economice pentru entitatea in cauza.
 
Este importanta intelegerea activitatii economice a companiei audiate din punct de vedere financiar, astfel ca, este nevoie de o prezentare generala inainte de toate, care sa cuprinda informatii despre contextul economic, structura organizationala, obiective, functii si atributii. Contabilii nostri din Bucuresti va pot spune mai multe despre pasii auditului financiar, asa ca nu ezitati sa intrati in legatura cu noi.
 
Va puteti interesa de serviciile oferite de firma noastra de audit in Bucuresti, daca doriti sa stiti cum se pozitioneaza firma dumneavoastra din punct de vedere financiar. Auditul intern externalizat are preturi avantajoase, iar specialistii implicati in procesele respective pot detecta riscurile ce pot aparea la un moment dat in companie. Exista o serie de documente de analizat, urmand ca apoi sa se intocmeasca raportul final, prezentat managerilor companiei.
 

Cum este evaluat sistemul de control intern al unei companii?

 
Un audit financiar nu poate avea loc pana nu este analizat si evaluat sistemul de control intern in companie. Astfel ca, procedurile si structurile organizatorice implementate de managementul companiei, felul in care sunt folosite resursele materiale si modul in care sunt protejate bunurile sunt verificate inainte de audit. In plus, tot in acest pas se pot descoperi daca sunt potentiale fraude sau erori cu privire la gestionarea deficitara a finantelor in companie. Evaluarea sistemului de control intern de catre auditorii publici externi se bazeaza pe procesul de evaluare a riscului de catre companie, pe sistemul de comunicare intern, dar si pe mediul de control intern al companiei. Iata doar cateva informatii despre sistemul de control intern al unei companii. Mai multe detalii primiti de la echipa noastra de contabili din Bucuresti.
 

Detalii despre executia auditului financiar

 
Executia auditului financiar implica auditorii publici externi care vor stabili elementele ce trebuie extrase din categoria de activitati economice si care vor identifica procedurile de audit necesare realizarii intregii misiuni. Tot in cadrul executiei auditului financiar, se vor extrapola valorile erorilor si abaterile constante, urmand ca mai apoi sa fie comparate cu pragul de semnificatie. Se trece mai departe la intocmirea documentelor de lucru ce implica raportul de audit. Inspectia, observarea, investigarea, confirmarea, recalcularea si reefectuarea documentelor financiare ale unei companii sunt parti importante in executarea unui audit. Tot ce trebuie sa stiti in aceasta directie puteti afla de la contabilii nostri din Bucuresti.
 

Ce este un audit intern?

 
Un audit intern are rol de evaluator intr-o companie, iar managementul executiv trebuie sa se asigure ca identifica in mod corect posibilele riscuri in materie de afaceri si activitati. In acest caz, se vor evalua structurile interne si se for accesa diferite informatii pentru a putea lua anumite decizii in companie. Iata in linii mari ce presupune un audit intern:
 
 • Exista obligatia de a realiza un audit intern intr-o companie, potrivit legilor din Romania.
 • Atat standardele internationale, cat si cele prevazute de legile din Romania se aplica intr-un audit intern.
 • Camera Auditorilor Financiari din Romania a adoptat setul de legi dupa care se ghideaza un audit intern.
 • Auditorul trebuie sa confirme competentele si cunostintele pentru a realiza un audit intern.
 • Sectoarele cu potentiale riscuri sunt analizate in prima faza, pentru a putea evita problemele ce pot aparea pe parcursul activitatii unei companii.
 • Si procesele de management ale unei companii pot fi supuse diverselor riscuri, de aceea, auditul intern va scoate la iveala aceste aspecte.
 • Auditul intern este unul independent, iar raportul este prezentat board-ului si administratiei companiei.
 
Acestea sunt cateva aspecte ce tin de auditul intern. Contabilii nostri din Bucuresti va pot explica pe indelete ce inseamna un audit intern externalizat si cum va pot ajuta in acesta speta.
 

Auditul intern externalizat – Ce trebuie sa stiti

 
Auditul intern externalizat este tipul de serviciu oferit de specialistii nostri in aceasta arie. Exista o serie de proceduri si metodologii ce pot fi elaborate si care se aliniaza standardelor internationale. Astfel, se evalueaza riscurile in companie, urmand ca mai apoi sa se propuna o serie de masuri ce pot fi implementate dupa acceptul managementului. Daca va intrebati de ce ar trebui sa beneficiati de servicii de audit intern externalizat, urmatoarele aspecte ar putea sa va lamureasca:
 
 • Auditul intern externalizat este avantajos din punctul de vedere al costurilor.
 • In schimbul investitiilor in materie de metode, infrastructura, resurse de specialitate si pregatire profesionala a anumitor angajati, puteti considera auditul intern externalizat.
 • Cu ajutorul auditului intern externalizat veti avea garantia ca specialistii vor oferi procesele si controalele optime, mizand pe eficienta si eliminarea riscurilor in companie.
 •  Cu ajutorul expertilor nostri ce se pot ocupa de audit intern externalizat, veti descoperi noi oportunizati de dezvoltare a afacerii, strans legate de cresterea profitului in companie.
 
Asadar, auditul intern externalizat este destul de avantajos pentru orice tip de companie. Nu ezitati sa intrati in legatura cu contabilitii nostri in Bucuresti si sa aflati mai multe informatii in aceasta directie.
 

Considerente despre auditul fiscal

 
Auditul fiscal poate implica un program de masurare a conformitatii contribuabililor, se poate desfasura la birou, prin corespondenta sau pe teren. Obiectivul unui audit fiscal este acela de a verifica toate declaratiile fiscale depuse de catre o firma in Romania si de a identifica daca datele trimise catre autoritati corespund cu realitatea. Cu alte cuvinte, companiile sunt direct responsabile de informatiile financiare pe care le ofera autoritatilor, iar acestea din urma trebuie sa se asigure ca totul este in regula din acest punct de vedere, cu ajutorul auditului fiscal, in cazul neconcordantelor. Va prezentam mai jos si alte date interesante despre auditul fiscal:
 
 • Raportarea corecta a informatiilor financiare se face cu ajutorul declaratiilor fiscal, care la randul lor sunt verificate, conform legilor aplicabile.
 • Un audit fiscal intervine sau este necesar atunci cand datele prezentate nu sunt conforme.
 • Datele oferite de contribuabili sunt comparate cu cele inregistrate de autoritati.
 • Daca veniturile nu sunt raportate in mod corespunzator, atunci autoritatile pot sugera un audit fiscal.
 • Si pierderile neinregistrate pot alerta autoritatile, acestea impunand un audit fiscal.
 • O posibila necorcordanta poate fi legata de stergerea anumitor venituri cu ajutorul deducerilor fiscale. Un audit fiscal poate scoate la iveala asemenea probleme.
 • Un audit fiscal poate avea loc daca autoritatile considera ca au fost inregistrate deduceri caritabile foarte mari, si de aici evitarea platii taxelor aferente pe venituri.
 • Conturile bancare straine pot de asemenea sa atraga un audit fiscal intr-o companie, mai ales daca nu a fost raportat.
 
Un contabil cu experienta va poate oferi detalii complete despre auditul fiscal si cand poate avea loc acesta intr-o firma. In plus, daca doriti ca afacerea dumneavoastra sa fie protejata si in conformitate cu legea, puteti beneficia de ajutor de specialitate in acesta directie, pentru a va asigura ca toate declaratiile fiscal depuse sunt corecte.
 
 

Raportarea auditului, ultimul pas

 
Raportul de audit financiar este realizat de auditorii angajati pentru un astfel de proces. Un astfel de document va cuprinde data intocmirii, titlul, localitatea, o parte introductiva, numele celor care au intocmit auditul, numele companiei auditate, perioada auditului, responsabilitatile auditorilor, dar si a conducerii companiei, situatiile financiare subiect al auditului, metodologia aplicata, sinteza concluziilor, plus informatii despre sistemul de control intern. Tot aici se vor mentiona informatii cu privire la inventarierea si evaluarea bunurilor companiei, dar si detalii despre inadvertentele cadrului legislative, daca acestea au fost identificate.
 
Pe langa concluziile generale oferite de auditorii publici externi in raport, vor fi mentionate si masurile luate in timpul auditului, recomandarile oferite entitatii audiate, opinia auditorilor si punctul de vedere al conducerii companiei in ceea ce priveste constatarile comunicate. Iata in marece cuprinde raportul unui audit financiar. Descoperiti mai jos si cateva date statistice despre companiile active in Romania:
 
 1. Potrivit startupcafe.ro, exista in jur de 1,36 milioane de entitati in Romania.
 2. Doar 6.500 de companii insolvente au fost inregistrate in 2019.
 3. Au fost inregistrate in jur de 134.000 de entitati economice in 2019.
 4. Au fost inchise in jur de 135.000 de companii in 2019.
 5. La sfarsitul lui 2019, existau in jur de 378.700 de PFA-uri active.
 
 
Contabilii nostri din Bucuresti va pot da informatii referitoare la toate etapele de realizare a unui audit financiar. Daca aveti nevoie de un audit pentru a identifica posibile greseli la platile efectuate de firma dvs., va putem pune in contact cu partenerii nostri de la PaidAnalytix. Nu ezitati sa ne contactati pentru mai multe informatii despre serviciile noastre.