tpg-group(at)romanian-accountants.com

 • [Ro]
 • [En]
 • [Fr]
 • [Es]

Realizarea unui audit

Realizarea unui audit

Updated on Monday 18th April 2016

Rate this article

based on 0 reviews


Realizarea-unui-auditAuditul este o activitate independenta si obiectiva cu scopul de a evalua si obtine informatii in vederea aprecierii gradului lor de conformitate cu anumite criterii prestabilite, informatii ce vor fi ulterior comunicate partilor interesate. Auditul financiar reprezinta o analiza a performantelor financiare bazata pe situatia redata de conturile si de bilanturile contabile ale unei societati comerciale.

Caracteristicile generale ale unui audit

Auditul este realizat de un specialist autorizat de o organizatie profesionala. In Romania, normele generale de audit sunt create de Camera Auditorilor Financiari si reprezinta reperul oricarei activitati de audit. Auditorul va analiza situatia economica a unei companii, firme sau autoritati si o va reflecta raportat la piata, realizarile si rezultatele asteptarilor actionarilor sau asociatilor. Toate datele vor fi consemnate intr-un raport intocmit de auditor. Prin urmare, auditul este o masurare a performantelor raportate la anumite standarde sau norme de calitate. Un audit trebuie sa contina informatii strict referitoare la examinarea profesionala si evaluarea acestei examinari.

Auditorul trebuie sa fie independent, iar evaluarea acestuia trebuie sa fie obiectiva si sa fie realizata doar pe baza unor norme clar stabilite, cuprinse intr-un standard ce va fi perceput ca un criteriu de calitate.

Auditul poate fi statutar sau financiar.

Puteti contacta firma noastra de contabilitate din Bucuresti pentru realizarea de audituri financiare.

Standardele contabile ale auditului in Romania

Realizarea unui audit se raporteaza la anumite norme contabile si norme de audit. Normele contabile sunt reglementate de autoritati din domeniul contabilitatii care, de obicei, fac parte din sfera de interes public si sunt autonome. Normele contabile internationale sunt stabilite de Fundatia Comitetului pentru Standarde Internationale de Contabilitate (IASCF) si cuprind:

 • -          standardele internationale de raportare fianciara,
 • -          standardele internationale de contabilitate,
 • -          standardele de interpretare.

Standardele de audit se refera la normele emise de o autoritate profesionala pentru a evalua munca unui auditor. Printre aceste standarde, amintim standardele internationale de audit si practicile internationale de audit. Normele de audit se refera la normele profesionale de lucru, de raportare si de comportament.

Etapele realizarii unui audit financiar

Fazele realizarii unui audit pot fi definite in mai multe moduri, insa toate au la baza aceleasi mecanisme. Etapele realizarii unui audit financiar sunt urmatoarele:

 • -          planificarea si definirea modului de auditare care cuprinde obtinerea unor informatii referitoare la obligatiile clientului, analiza preliminara a situatiei, fixarea unui prag de semnificatie si estimarea riscului de audit, intelegerea controlului intern si intocmirea unui plan si a unui program de audit;
 • -          a doua etapa consta in efectuarea testelor mecanismelor de control si ale operatiunilor;
 • -          a treia etapa este reprezentata de efectuarea procedurilor analitice si a testarii elementelor cheie si a soldurilor;
 • -          a patra etapa este finalizarea auditului si crearea unui raport de audit ce presupune verificarea datoriilor, a evenimentelor ulterioare, culegerea probelor finale, evaluarea rezultatelor, realizarea si comunicarea rezultatelor raportului de audit.

Contabilii nostri din Bucuresti va pot da informatii referitoare la toate etapele de realizare a unui audit financiar.

Va invitam sa urmariti un scurt video despre realizarea unui audit in Romania:

Comments

 • Cinefilul 2015-02-28

  Interesant articolul, cu siguranta imi este de folos.

Comments & Requests


Please note that client queries should NOT be posted here but sent through our Contact page.

.