Our website uses  cookies for statistical purposes.

  • Str. Dr Nanu Muscel nr 8, sector 5, Bucuresti 
  • clients(at)romanian-accountants.com
  • 004 0724 205 501
Our Articles

Impozitarea microintreprinderilor

Impozitarea microintreprinderilor

Microintreprinderile in Romania pot avea de la 1 la 9 angajati inclusiv si pot fi persoane juridice, respectand cateva conditii esentiale, cum ar fi prestarea de diverse servicii si/sau comertul, productia de bunuri materiale. O microintreprindere in Romania nu ar trebui sa depaseasca venituri echivalente cu 500.000 de euro, astfel constituindu-se baza impozabila. Puteti afla toate detaliile de la echipa noastra de contabili din Bucuresti, care va pot spune si cum se calculeaza impozitul pentru intreprinderea pe care o detineti.

Ce sunt microintreprinderile?

In afara de conditiile mentionata mai sus, exista si alte cerinte pe care o firma trebuie sa le indeplineasca pentru a fi considerata microintreprindere. Aceste conditii trebuie intrunite cumulativ:

  • veniturile realizate trebuie sa provina din alte domenii decat bancar, asigurari, pietei de capital sau jocurilor de noroc;
  • 80% din venituri trebuie obtinute din alte surse decat cele din domeniile de consultanta si management;
  • capitalul social nu poate fi detinut de stat sau autoritati locale;
  • firma nu trebuie sa fie in dizolvare cu lichidare;
  • are cel putin un salariat (persoanele juridice nou infiintate au la dispozitie 30 de zile de la data inregistrarii in registrul comertului pentru a implini aceasta conditie);
  • asociatii sau actionarii trebuie sa detina peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al dreptului de vot, iar asociații acestia pot detine o participare majoritara sau control total in cel mult trei entitati juridice romane.

Pentru ultima conditie, este important de retinut faptul ca daca un asociat sau actionar detine o participare majoritara in mai mult de trei entitati juridice din Romania care nu au coduri CAEN specifice domeniului HoReCa (hoteluri, restaurante, catering), acesta trebuie sa aleaga cel mult trei dintre acestea care sa aplice impozitele pentru microintreprinderi.

Conditia de a avea cel putin un salariat, adica o persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga se modifica in anul 2023. Daca firma nu are niciun angajat, aceasta va fi impozitata cu 3% din cifra de afaceri, iar pentru microintreprinderile cu cel putin un angajat se va plati 1%. Daca un angajat are raportul de munca suspendat pentru mai putin de 30 de zile si aceasta situatie este inregistrata in acelasi an fiscal, firma poate inca sa se califice drept microintreprindere. In cazul in care aceste conditii nu sunt indeplinite, firma va plati impozit pe profit

Contabilii nostri din Bucuresti va pot da detalii despre noile prevederi ale Codului fiscal.

In cazul in care aveti nevoie de alte tipuri de servicii in Bucuresti, cum ar fi servicii de traduceri autorizate, va recomandam sa luati legatura cu partenerii nostri – TraduceriLegalizate.com.

Baza de impozitare a microintrepriderilor in Romania

Codul Fiscal prevede ca microintreprinderile sa fie impozitate cu cota de 1% pe veniturile obtinute, daca au cel putin un angajat cu norma intreaga. Odata cu intrarea in vigoare a OUG 16/2022, baza de impozitarea microintreprinderilor a fost schimbata, astfel incat au fost introduse noi categorii de venituri care se scad din baza de impozitare, dar au fost adaugate alte venituri la baza impozabila. Veniturile care nu sunt introduse in impozitarea microintreprinderilor sunt urmatoarele:

  • cele provenite din costurile stocurilor de produse;
  • cele provenite din costurile serviciilor in desfasurare;
  • cele din productia de imobilizari corporale si necorporale;
  • subventiile;
  • din provizionare si ajustari pentru deprecieri sau pierderi de valoare;
  • din anularea sau restituirea unor penalitati sau amenzi considerate cheltuieli nedeductibilie;
  • din despagubiri;
  • din diferente de curs valutar;
  • din decontarile de creante;
  • scaderi sau reduceri acordate dupa facturare, inregistrate in contul „709”, potrivit reglementarilor contabile aplicate (scontari, returnari de produse, etc.);
  • venituri din alta tara cu care Romania are un acord prin care se evita impozitarea de doua ori a acelorasi venituri
  • dividendele primite de la o persoana juridica romana;
  • dividende de la o filiala a unei microintreprinderi care se afla intr-un alt stat membru UE, atata timp cat microintreprinderea si filiala indeplinesc anumite conditii.

Ultima prevedere a fost introdusa in noul Cod Fiscal in anul 2023. Alte noi reglementari ale Codului Fiscal se refera si la sponsorizarea microintreprinderilor.Pentru mai multe detalii cu privire la noile schimbari, puteti contacta oricand firma noastra de audit din Bucuresti. 

Veniturile introduse in baza de impozitare a microintreprinderilor sunt urmatoarele:

  • din reducerile comerciale dupa facturare,
  • diferenta favorabila dintre veniturile din diferente de curs valutar din decontarile de creante, calculate in trimestrul al IV-lea,
  • valoarea casei de marcat in cazul in care microintreprinderea utilizeaza una.

Ca solutie de optimizare fiscala, microintreprinderile pot opta pentru plata impozitului pe profit de 16% sau pentru plata impozitului aplicat microintreprinderilor.

Cei care doresc servicii de audit in Bucuresti pot descoperi serviciile oferite de firma noastra. Un contabil cu experienta va poate explica procedurile auditului fiscal si cand ar trebui acesta sa aiba loc in compania dumneavoastra. Veti fi informat si de raportarea auditului care va fi prezentat in fata managerilor firmei respective. Amintim ca exista diverse audituri care trebuie efectuate intr-o companie, ins toate detaliile va pot fi oferite de specialistii nostri contabili.

Cota de impozitare a microintreprinderilor

Cota de impozitare pentru microintreprinderile din Romania se face in functie de numarul de salariati, dupa cum urmeaza:

  • 1% pentru microintreprinderile din Romania cu cel putin un salariat.
  • 3% pentru microintreprinderile din Romania fara salariati.

Iata cum se calculeaza impozitul pe microintreprinderi in Romania, conform Codul Fiscal in vigoare:

Cota de 1%, respectiv de 3% la baza impozabila se aplica astfel:

  • Pentru veniturile costurilor serviciilor care se afla in curs de executie
  • Pentru veniturile din subventii.
  • Pentru veniturile costurilor stocurilor de productie.
  • Pentru veniturile din ajustari pentru pierdere de valoare sau depreciere, provizioane, cheltuieli nedeductibile la calcului profitului impozabil.
  • Pentru veniturile realizate din despagubiri.

Este important de subliniat faptul ca, la calcului impozitului se mai adauga si valoarea reducerilor comerciale care au fost primate ulterior facturarii, insa toate aceste informatii va pot fi detaliate de catre contabilii nostri din Bucuresti.

Impozitul pentru companiile de consultanta fiscala

Noile reglementari ale Codului Fiscal mentioneaza si ca societatile care realizeaza venituri din afaceri, consultanta sau management vor fi impozitatate cu 16% impozitul pe profit daca mai mult de 20% din cifra lor de afaceri provine din consultanta.

Aceasta reglementare se aplica doar societatilor care au codul CAEN 7022 (activitati de consultanta pentru afaceri si management) si CAEN 6202 (activitati de consultanta in tehnologia informatiilor). Astfel, firmele de consultanta nu vor plati impozitul pentru microintreprinderi daca peste 20% din venitul lor provine din activitati cu aceste coduri CAEN.

Daca societatea ta este inregistrata cu aceste coduri CAEN si doresti mai multa asistenta, poti apela la serviciile noastre de contabilitate din Bucuresti.

Declararea impozitelor pe microintreprinderi

Potrivit Codului Fiscal al Romaniei, plata impozitului pentru microintreprinderi se face trimestrial, iar declaratia 100 este cea care trebuie completata si depusa pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se va calcula impozitul. Declararea veniturilor este o obligatie fiscala pentru cei care detin microintreprinderi in Romania. Ajutor si asistenta in acest demers va pot fi oferite de firma noastra de contabilitate din Romania.

Sponsorizari pentru microintreprinderi

Daca va intrebati daca este posibila sponsorizarea microintreprinderilor in Romania, raspunsul este unul afirmativ, in conformitate cu prevederile Legii 32/1994. Este bine de stiut ca sunt acceptate atat bunurile fizice cat si bani, insa este indicat sa aveti in vedere declaratiile fiscal necesare, cum este Declaratia 107 pentru sponsorizarile microintreprinderilor.

Daca o microintreprindere acorda burse elevilor care apartin invatamantului profesional-dual, aceasta suma poate fi scazuta din impozitele microintreprinderilor pana la o valoare de 20% datorata pentru trimestrul in care au fost facute aceste cheltuieli. 

Din 2023, aceasta prevedere se va aplica si microintreprinderilor care inregistreaza cheltuieli privind bunuri, mijloace financiare si servicii acordate Fondului Natiunilor Unite Pentru Copii (UNICEF), precum si altor organizatii internationale in acorduri speciale cu Romania. 

Microintreprinderile care fac sponsorizari sau cheltuieli si cumpara aparate de marcat electronice pot scadea aceste sume din impozitul pe venit. Mai intai se scade suma aferenta sponsorizarilor sau cheltuieilor, apoi consturile achizitiei aparatelor de marcat.

Sponsorizarea microintreprinderilor nu este o formă de finantare traditionala si poate oferi accces la noi resurse sau oportunitati de marketing si crestere.Conform Legii nr. 262 din 20 noiembrie 2020 publicata in Monitorul Oficial, pasii prin care o microintreprindere poate redirectiona cei 20% din valoarea impozitului implica completarea formularului de sponsorizare, evidentierea cheltuielilor in contabilitate si calcularea reducerii impozitului pe venit in functie de suma sponsorizarii si impozitul datorat pe trimestru. 

Contabilii nostri din Bucuresti va pot ajuta sa profitati de avantajele fiscale oferite de sponsorizare.

Amortizarea fiscala a microintreprinderilor

Amortizarea este legata de impozitul unei microintreprinderi prin deducerea costurilor asociate cu activele fixe în scopul reducerii profitului impozabil. Evidenta amortizarii fiscale este o obligativitate pentru microintreprinderile din Romania, iar aceasta se calculeaza incepand cu luna urmatoare, dupa punerea in functiune. Locuintele de serviciu si mijloacele de transport sunt luate in calcul pentru amortizarea fiscala.

Se poate scoate profitul dintr-o microintreprindere?

Sigur ca da, insa trebuie sa tineti cont de faptul ca acesta poate fi retras cu ajutorul dividendelor repartizate trimestrial sau anual. Astfel ca, impozitul pe dividende va fi de 8% si se va plati pana la data de 25 ale lunii urmatoare platii aferente.

Inainte de a scoate dividendele dintr-o microintreprindere, este necesar verificarea profitului si daca exista profit disponibil pentru a fi distribuit. Acest proces trebuie sa fie aprobat de ceilalti actionari si calculata in functie de proportia detinuta de fiecare in microintreprindere. Plata se face prin mijloacele de plata acceptate si va trebui inregistrata in contabilitate.

Toate aceste detalii se pot clarifica printr-o discutie cu unul dintre contabilii nostri din Bucuresti. 

Microintreprinderile platitoare de TVA

TVA-ul pentru microintreprinderile din Romania se plateste in momentul in care se depaseste plafonul de afaceri in valoare de 300.000 de lei. Cat despre cele care nu fac subiectul TVA-ului, astfel de intreprinderi pot achizitiona servicii din statele membre UE, cu mentiunea ca Administratia Fiscala (ANAF) va oferi un cod special de TVA ce va fi comunicat furnizorului sau colaboratorului respectiv. Toate informatiile cu privire la impozitele pentru microintreprinderi, dar si TVA-ul impus, pot fi oferite de catre specialistii nostri in contabilitate.

TVA-ul este un impozit pentru intreprinderi indirectUnele microintreprinderi pot fi eligibile pentru un regim simplificat de TVA, cum ar fi un nivel redus de taxare sau chiar scutire de la plata TVA-ului. 

Investiti in Romania

Romania este deschisa oricarui tip de investitii straine, iar antreprenorii pot opta pentru diverse sectoare si industrii pentru a-si dezvolta afacerile. Cei interesati ne poti contactafirma de audit din Bucuresti in vederea unui plan de investitii in Romania. Forta de munca in Romania este bine pregatita si cu costuri relativ scazute, comparativ cu alte tari din Europa. De asemenea, tara se afla intr-o pozitie centrala in Europa de Est, un punct strategic excelent catre piata europeana sau Asia de Est. Fiind membra a Uniunii Europene, Romania are acces la multe programe de investitii.

Industria producatoare, constructiile si sectorul imobiliar sunt cele care atrag cel mai mare capital strain, insa va invitam sa analizati cifrele urmatoare, care subliniaza intr-o buna masura directia economica a Romaniei:

  1. Potrivit raportului 2020 Doing Business realizat de Banca Mondiala, Romania a ocupat locul 55 din 190 de economii din lume in ceea ce priveste usurinta cu care se poate implementa si dezvolta o afacere;
  2. Au fost inregistrate peste 97 de miliarde de dolari in domeniul investitiilor straine, in 2019;
  3. Olanda, Austria, Germania, Cipru si Italia sunt cei mai mari si reprezentativi investor straini in Romania;
  4. PIB-ul Romaniei a fost de 284.09 miliarde de dolari in 2021;
  5. Domeniile cu cea mai mare pondere in valoarea totala a capitalului subscris in Romania au fost cele de transport, depozitare si comunicatii.

Firma noastra de contabilitate din Bucuresti va sta la dispozitie cu alte informatii despre taxele si impozitele din Romania, noile modificari ale Codului Fiscal, contracte de sponsorizare pentru microintreprinderi, astfel ca, nu ezitati sa ne contactati.