Solicita oferta

Cere sa fii contactat

Evaluare gratuita

Impozitul pentru microintreprinderi

Impozitarea microintreprinderilor

Updated on Thursday 24th November 2022

Rate this article

based on 2 reviews


Impozitarea-microintreprinderilorMicrointreprinderile in Romania pot avea de la 1 la 9 angajati inclusiv si pot fi persoane juridice, respectand cateva conditii esentiale, cum ar fi prestarea de diverse servicii si/sau comertul, productia de bunuri materiale. O microintreprindere in Romania nu ar trebui sa depaseasca venituri echivalente cu 100.000 de euro, astfel constituindu-se baza impozabila. Puteti afla toate detaliile de la echipa noastra de contabili din Bucuresti, care va pot spune si cum se calculeaza impozitul pentru intreprinderea pe care o detineti.
 

Ce sunt microintreprinderile?

 

In afara de conditiile mentionata mai sus, exista si alte cerinte pe care o firma trebuie sa le indeplineasca pentru a fi considerata microintreprindere. Aceste conditii trebuie intrunite cumulativ:

 

 • veniturile realizate trebuie sa provina din alte domenii decat bancar, asigurari, pietei de capital sau jocurilor de noroc;
 • 80% din venituri trebuie obtinute din alte surse decat cele din domeniile de consultanta si management;
 • capitalul social nu poate fi detinut de stat sau autoritati locale;
 • firma nu trebuie sa fie in dizolvare cu lichidare.

 

Contabilii nostri din Bucuresti va pot da detalii despre noile prevederi ale Codului fiscal.

In cazul in care aveti nevoie de alte tipuri de servicii in Bucuresti, cum ar fi servicii de traduceri autorizate, va recomandam sa luati legatura cu partenerii nostri - TraduceriLegalizate.com.
 

Baza de impozitare a microintrepriderilor in Romania

 

Codul Fiscal prevede ca microintreprinderile sa fie impozitate cu cota de 3% pe veniturile obtinute. Odata cu intrarea in vigoare a OUG 102/2013, baza de impozitare a microintreprinderilor a fost schimbata, astfel incat au fost introduse noi categorii de venituri care se scad din baza de impozitare, dar au fost adaugate alte venituri la baza impozabila. Veniturile care nu sunt introduse in impozitarea microintreprinderilor sunt urmatoarele:
 
 • cele provenite din costurile stocurilor de produse,
 • cele provenite din costurile serviciilor in desfasurare,
 • cele din productia de imobilizari corporale si necorporale,
 • subventiile,
 • din provizionare si ajustari pentru deprecieri sau pierderi de valoare,
 • din anularea sau restituirea unor penalitati sau amenzi considerate cheltuieli nedeductibilie,
 • din despagubiri,
 • din diferente de curs valutar,
 • din decontarile de creante.

 

Veniturile introduse in baza de impozitare a microintreprinderilor sunt urmatoarele:
 
 • din reducerile comerciale dupa facturare,
 • diferenta favorabila dintre veniturile din diferente de curs valutar din decontarile de creante, calculate in trimestrul al IV-lea,
 • valoarea casei de marcat in cazul in care microintreprinderea utilizeaza una.
 
Ca solutie de optimizare fiscala, microintreprinderile pot opta pentru plata impozitului pe profit de 16% sau pentru plata impozitului aplicat microintreprinderilor.
 
Cei care doresc servicii de audit in Bucuresti pot descoperi serviciile oferite de firma noastra. Un contabil cu experienta va poate explica procedurile auditului fiscal si cand ar trebui acesta sa aiba loc in compania dumneavoastra. Veti fi informat si de raportarea auditului care va fi prezentat in fata managerilor firmei respective. Amintim ca exista diverse audituri care trebuie efectuate intr-o companie, ins toate detaliile va pot fi oferite de specialistii nostri contabili.
 

Cota de impozitare a microintreprinderilor

 
Cota de impozitare pentru microintreprinderile din Romania se face in functie de numarul de salariati, dupa cum urmeaza:
 
 • 1% pentru microintreprinderile din Romania cu cel putin un salariat.
 • 3% pentru microintreprinderile din Romania fara salariati.
 
Iata cum se calculeaza impozitul pe microintreprinderi in Romania, conform Codul Fiscal in vigoare:
 
Cota de 1%, respectiv de 3% la baza impozabila se aplica astfel:
 
 • Pentru veniturile costurilor serviciilor care se afla in curs de executie
 • Pentru veniturile din subventii.
 • Pentru veniturile costurilor stocurilor de productie.
 • Pentru veniturile din ajustari pentru pierdere de valoare sau depreciere, provizioane, cheltuieli nedeductibile la calcului profitului impozabil.
 • Pentru veniturile realizate din despagubiri.
 
Este important de subliniat faptul ca, la calcului impozitului se mai adauga si valoarea reducerilor comerciale care au fost primate ulterior facturarii, insa toate aceste informatii va pot fi detaliate de catre contabilii nostri din Bucuresti.
 

Declararea impozitului pe microintreprinderi

 
Potrivit Codului Fiscal al Romaniei, plata impozitului pentru microintreprinderi se face trimestrial, iar declaratia 100 este cea care trebuie completata si depusa pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se va calcula impozitul. Declararea veniturilor este o obligatie fiscala pentru cei care detin microintreprinderi in Romania. Ajutor si asistenta in acest demers va pot fi oferite de firma noastra de contabilitate din Romania.
 

Sponsorizari pentru microintreprinderi

 
Daca va intrebati daca este posibila sponsorizarea microintreprinderilor in Romania, raspunsul este unul afirmativ, in conformitate cu prevederile Legii 32/1994. Este bine de stiut ca sunt acceptate atat bunurile fizice cat si bani, insa este indicat sa aveti in vedere declaratiile fiscal necesare, cu este Declaratia 107 pentru sponsorizarile microintreprinderilor.
 

Amortizarea fiscala a microintreprinderilor

 
Evidenta amortizarii fiscale este o obligativitate pentru microintreprinderile din Romania, iar aceasta se calculeaza incepand cu luna urmatoare, dupa punerea in functiune. Locuintele de serviciu si mijloacele de transport sunt luate in calcul pentru amortizarea fiscala.
 

Se poate scoate profitul dintr-o microintreprindere?

 
Sigur ca da, insa trebuie sa tineti cont de faptul ca acesta poate fi retras cu ajutorul dividendelor repartizate trimestrial sau anual. Astfel ca, impozitul pe dividende va fi de 5% si se va plati pana la data de 25 ale lunii urmatoare platii aferente.
 

Microintreprinderile platitoare de TVA

 
TVA-ul pentru microintreprinderile din Romania se plateste in momentul in care se depaseste plafonul de afaceri in valoare de 300.000 de lei. Cat despre cele care nu fac subiectul TVA-ului, astfel de intreprinderi pot achizitiona servicii din statele membre UE, cu mentiunea ca Administratia Fiscala (ANAF) va oferi un cod special de TVA ce va fi comunicat furnizorului sau colaboratorului respectiv. Toate informatiile cu privire la impozitul pentru microintreprinderi, dar si TVA-ul impus, pot fi oferite de catre specialistii nostri in contabilitate.
 

Investiti in Romania

 
Romania este deschisa oricarui tip de investitii straine, iar antreprenorii pot opta pentru diverse sectoare si industrii pentru a-si dezvolta afacerile. Industria producatoare, constructiile si sectorul imobiliar sunt cele care atrag cel mai mare capital strain, insa va invitam sa analizati cifrele urmatoare, care subliniaza intr-o buna masura directia economica a Romaniei:
 
 1. Potrivit raportului 2020 Doing Business realizat de Banca Mondiala, Romania a ocupat locul 55 din 190 de economii din lume in ceea ce priveste usurinta cu care se poate implementa si dezvolta o afacere.
 2. Au fost inregistrate peste 97 de miliarde de dolari in domeniul investitiilor straine, in 2019.
 3. Olanda, Austria, Germania, Cipru si Italia sunt cei mai mari si reprezentativi investor straini in Romania.
 
Firma noastra de contabilitate din Bucuresti va sta la dispozitie cu alte informatii despre taxele si impozitele din Romania, astfel ca, nu ezitati sa ne contactati.