Our website uses  cookies for statistical purposes.

  • Str. Dr Nanu Muscel nr 8, sector 5, Bucuresti 
  • clients(at)romanian-accountants.com
  • 004 0724 205 501
Our Articles

Impozitarea PFA

Impozitarea PFA

Inregistarea ca persoana fizica autorizata (PFA) ofera anumite avantaje celor care doresc sa aiba propria afacere. Procedura de inregistrare este relativ simpla si nu presupune cheltuieli mari, iar  cele ce tin de administrare sunt mai mici decat in cazul unei companii. Cei care au activitati ca PFA trebuie sa depuna un numar mic de declaratii fiscale si exista anumite impozite pe care trebuie sa le plateasca, precum si contributii optionale.

Pe langa impozitul PFA pe venit de 10%, mai sunt de achitat contributiile pentru asigurari sociale si asiguararea de sanatate. Dintre contributiile optionale, le amintim pe cele pentru somajaccidente de munca si boli profesionale si cele pentru concedii si indemnizatii. Afla de la contabilii nostri din Bucuresti care sunt taxele pentru PFA de platit.

Contributia platita de PFA pentru asigurarile sociale 

Contributia pentru fondul de pensii este de 25% in cazul unui PFA in Romania. Declararea veniturilor se realizeaza prin depunerea formularului 600 la autoritatile competente din localitatea de domiciliu a persoanei fizice autorizateContributia se plateste trimestrial, in patru rate egale.

PFA-urile ce realizeaza venituri sub cota de 35% din castigul salarial mediu brut, care platesc contributiile la sistemul public de pensii din venituri salariale sau somaj sau achita contributiile catre sisteme profesionale de pensii sunt scutite de plata  CASFirma noastra de contabilitate din Bucuresti va poate oferi mai multe detalii despre contributiile platite de PFA.

Serviciile de audit in Bucuresti sunt necesare pentru orice firma cu activitati economice in Romania. Auditul intern si extern sunt obligatorii, potrivit legii, iar expertii nostri va pot oferi suportul necesar in acest sens. Recomandam externalizarea acestor servicii, in schimbul infiintarii unui departament in acest sens, pentru a beneficia de oferte personalizate si preturi accesibile. Mai multe despre procedurile de audit puteti afla de la specialistii nostri.

Contributia datorata pentru asigurarea de sanatate

PFA-urile sunt obligate sa achite o contributie la sanatate de 10%. Aceasta se poate calcula in sistem real sau pe baza normei de venit. CASS (contributia pentru asigurarile sociale de sanatate) in sistem real pentru PFA-uri se calculeaza din venitul anual fara alte contributii sociale. CASS pe baza normei de venit se aplica la valoarea anuala a normei raportate la cele 12 luni ale anului. PFA trebuie sa achite CASS anticipat, in cursul anului, cu regularizarea sumelor. Plata se efectueaza prin depunerea formularului 220 de venit estimat sau a formularului 200 de venit realizat.

Contabilii nostri din Bucuresti va pot da informatii referitoare la inregistrarea unui PFA si calculul contributiilor, plus detalii despretaxele pentru PFA si norma de venit.

Contributiile optionale pentru PFA

Asigurarile de somaj sunt optionale pentru PFA in cazul in care persoanele doresc sa beneficieze de indemnizatie de somaj. Pentru a plati aceste contributii, o persoana fizica autorizata trebuie sa incheie un contract de asigurare pentru somaj cu agentia de ocupare a fortei de munca din localitatea de domiciliu. Contributia lunara va fi de 0,5% din venitul asigurat.

Contributia pentru concedii si indemnizatii poate fi achitata optional, insa devine obligatorie in cazul PFA ce vor indemnizatii pentru concedii medicale. Contributia pentru concedii si indemnizatii este de 1% din veniturile PFA. Declaratiile pentru plata acestei contributii se depun la casa de asigurari de sanatate din localitatea de domiciliu a persoanei fizice autorizate. Tot ce trebuie sa stiti despre taxele pentru PFA si norma de venit puteti afla de la specialistii nostri.

Ce contine declaratia unica 2021?

Declaratia unica se completeza de catre persoanele fizice autorizate, in vederea taxarii veniturilor pe anul anterior.  Printre veniturile taxabile pentru PFA amintim urmatoarele:

  • Drepturi de proprietate intelectuala.
  • Activitati independente.
  • Cedarea folosintei bunurilor.
  • Activitati agricole, pisciculture, silvicultura,
  • Investitii.
  • Contracte de activitati sportive.
  • Asocieri cu persoane juridice.

Este important de notat faptul ca declaratia 2021 vine cu modificari in ceea ce priveste obligatiile aferente precum impozit, CAS si CASS, venituri inregistrate de activitatile turistice, bonificatiile la plata obligatiilor fiscal pe anul anterior. Tot in aceasta declaratie modificata pentru anul 2021 se adauga informatii despre contributiile sociale pentru venitul net care a depasit valoarea de 26.760 lei in anul 2020 sau 27.600 lei pentru anul 2021.

Indiferent de activitatile pe care le aveti cu PFA-ul inregistrat, este important sa aveti in vedere ajutorul unui contabil cu experienta in acest domeniu. Asadar, va puteti baza pe suport complet oferit de contabilii nostri din Bucuresti, care va pot oferi informatii despre taxele pentru PFA, inclusiv despre impozitul pentru PFA.

Ce trebuie sa stiti despre pensia pentru PFA

Persoanele fizice autorizate cu venituri mai mari de 27.600 lei trebuie sa aiba in vedere obligativitatea de a plati asigurarile sociale de stat si mai exact contributia la pensie. Referitor la baza de calcul pentru CAS, venitul ales nu ar trebui sa fie mai mic decat salariul minim pe economie, stabilit in Romania si mai exact 27.600 pe 12 luni. Un calcul arata ca un PFA ar trebui sa plateasca 6.900 lei contributie sociala, dupa taxarea cu 25%, conform regulilor de calcul pentru CAS. 

Trebuie subliniat faptul ca persoanele care se incadreaza cu veniturile sub acest plafon au posibilitatea de a se asigura optional la pensie, calculul ramanand acelasi, luand in considerare cele 12 salarii minime pe economie. Mai mult decat atat, taxele pentru PFA nu includ plata CAS pentru persoanele care obtin venituri din investitii, agricultura, dividende sau chirii.

Informatii despre asigurarile de sanatate pentru anul in curs

Contributia la sistemul de sanatate ca PFA se va face daca persoana care are venituri din activitati independente cumuleaza un venit cel putin egal cu 12 salarii minime brute stabilite in Romania. Aceesi obligativitate este valabila si pentru cei care cumuleaza venituri mai mari de 27.600, adica totalul celor 12 salarii minime brute pe economie.

Asadar, pentru venituri de 27.600 lei se scade impozitul de 10%, iar contributia final ava fi de 2.760 lei pentru anul in curs. Amintim ca plata CASS nu este obligatorie pentru persoanele care inregistreaza venituri sub plafonul mai sus amintim, acest lucru fiind optional, unde baza de calcul este 6 salarii minime pe economie.

Tot ce trebuie sa stii despre impozitul pentru PFA se poate afla de la echipa noastra de contabili din Bucuresti. Putem oferi ajutor de specialitate pentru cei care detin companii in Romania si care vor sa stie ce fel de taxe trebuie sa plateasca.

Investitii in Romania

Romania este considerata o tara sigura pentru investitii, multi jucatori internationali beneficiind deja de avantajele oferite in climatul de afaceri. Pe langa mana de lucru experimentata, posibilitatea de a investi in majoritatea sectoarelor de interes si sistemul de taxare avantajos, investitorii straini pot beneficia si de o serie de stimulente financiare oferite de guvern. Va prezentam cateva cifre statistice care subliniaza directia economica a Romaniei:

  1. In jur de USD 97 miliarde a fost total investitiilor straine directe, inregistrate in Romania in 2019.
  2. Potrivit 2020 Doing Business report, Romania s-a clasat pe locul 55 din 190 de economii la nivel global, in ceea ce priveste conditiile de afaceri simplificate si multe alte aspecte.
  3. Printre investitorii de top ai Romaniei, sunt remarcate tari precum Olanda, Austria, italia, Germania si Cipru.
  4. Majoritatea investitiilor straine sunt atrase de capitala tarii, Bucuresti.
  5. Este important de subliniat faptul ca Romania are cel mai avantajos sistem de taxare din Europa, multi antreprenori straini indreptandu-se catre aceasta tara pentru investitii, pentru a beneficia de acest lucru.

Puteti contacta firma noastra de contabilitate din Bucuresti pentru detalii despre serviciile contabile furnizate si cum se achita impozitul pe profit in Romania. Tot de la echipa noastra puteti afla mai multe informatii despre taxele pentru PFA si norma de venit.