Solicita oferta

Cere sa fii contactat

Evaluare gratuita

Pentru ce categorii de venituri se depune declaratia unica | Blog

Written by: Editor

Declaratia unica reprezinta cea mai noua schimbare fiscala si este una la care vor fi nevoiti sa se supuna peste 900.000 de romani. Ea este utilizata pentru impozitarea veniturilor si pentru plata contributiilor sociale, in cazul in care exista venituri extrasalariale. Contabilii nostri din Bucuresti va ofera mai multe informatii despre categoriile de contribuabili ce vor trebui sa depuna aceasta declaratie.

Formularul 212 pentru venituri obtinute din tara

 
Declaratia fiscala unica sau formularul 212 inlocuieste sapte declaratii fiscale diferite si va fi depusa atat de romanii care obtin venituri extrsalariale din tara cat si de cei care le obtin din strainatate.
 
Formularul 212 se depune de catre toate persoanele care obtin venituri extrasalariale din Romania din activitati independente (fie independent fie prin asociere), din drepturi de autor, chirii sau investitii, agricultura, silvicultura si piscicultura. O exceptie fac acele cazuri in care pentru respectivul venit se efectueaza retinerea impozitului si a contributiilor la sursa (de exemplu in unele cazuri de drepturi de autor sau pentru veniturile din arenda). Declaratia se depune indiferent daca individul obtine profit sau pierdre din activitatile declarate si indiferent daca impozitul se calculeaza in sistem real sau prin cote forfetare de cheltuieli. 
 

Formularul 212 pentru venituri obtinute din strainatate

 
Formularul 212 va fi depus si de catre persoanele care obtin venituri din stainatate si care, inainte de introducerea declaratiei unice, aveau obligatia de a depune formularul 201. In aceasta categorie nu sunt inclusi romanii care lucreaza in strainatate pe baza unui contract de munca ci aceia care realizeaza profit in alta tara, profit ce este impozitabil in Romania. Sursa profitului poate fi din profesii liberale, activitati de productie, comert sau prestari de servicii, din drepturi de autor sau din cedarea folosintei bunurilor. Impozitarea in Romania nu se aplica in cazul in care cetateanul obtine venituri intr-un stat care a semnat cu tara noastra un tratat de evitare a dublei impuneri fiscale.
 
Contabilii nostri din Bucuresti va pot ajuta cu mai multe informatii despre noul formular 212.
 
Ne puteti contacta pentru servicii de contabilitate in Bucuresti si in tara.